Pályázati szabálytalanságok miatt emeltek vádat két Csongrád-Csanád vármegyei település polgármesterei ellen

Pályázati szabálytalanságok miatt emeltek vádat két Csongrád-Csanád vármegyei település polgármestereivel és egy társukkal szemben - tájékoztatta a vármegyei főügyészség helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Nevek említése nélkül Saághy Flóra közölte, az ügyészség költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádol három politikust és az elszámolásokhoz fiktív céges számlákat kiállító társukat. A két település egyikén 2019-ben változott a polgármester személye, de az addigi és az új vezető is a vádhatóság látókörébe került.

A vádlottak két település képviseletében 2017-ben konzorciumot hoztak létre, és 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el egy, a helyi közösségek erősítésére meghirdetett pályázaton.

A programok szervezésére szerződést kötöttek egy céggel, amely évente sportnap, egészségnap és más rendezvények lebonyolítását vállalta. A valóságban a rendezvényeket nem az azokat kiszámlázó magáncég, hanem jelentős részben önkormányzati intézmények dolgozói szervezték és bonyolították le.

Az önkormányzatokat a 2018 októbere és 2020 októbere közötti pályázati elszámolások során képviselő polgármesterek településenként 8,5 millió, illetve 2,7 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a hazai és az uniós költségvetésnek; a kár az eljárás során maradéktalanul megtérült - tudatta az ügyész.