Oroszország rakétacsapást mért a kijevi Ohmatdit gyermekkórházra

A Kijev elleni hátfői rakétatámadás következtében hét ember vesztette életét, de még többen is lehetnek a romok alatt az Ohmatdit gyermekkórházban – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter az ukrán televízió adásában,.

Klimenko elmondta: „Jelenleg hét halottunk van. A mentési munkálatok az Ohmatdit gyermekkórházban folytatódnak. A romokat most önkéntesek, egészségügyiek, rendőrök, a Nemzeti Gárda katonái és a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának alkalmazottai bontják szét. Azért kell gyorsan szétszedni a törmeléket, hogy meg tudjuk menteni a most még alatta lévő embereket.”

A belügyminiszter szerint a mentőknek jelenleg három órájuk van az úgynevezett „arany időből”, hogy megmentsék azokat, akik a kórház romjai alatt lehetnek. Előtte még egy embert sikerült kimenteni – tette hozzá.

„Most nehézgépekre várunk, amelyek a törmelék kézi szétszedése után felemelik a födémet, hogy megnézzék, nincsenek-e alattuk emberek, és mindent megtesznek a megmentésük érdekében” – hangsúlyozta Ihor Klimenko.

A Kijev elleni hétfő rakétatámadás során megrongálódott az Ohmatdit gyermekkórház, ezért most nagyon fontos, hogy a világ ne hallgasson róla – közölte Volodimir Zelenszkij elnök a Telegram-csatornáján.

Zelenszkij azt írta: „Nem lehetséges, hogy Oroszország nem tudná, merre repülnek a rakétái, és teljes mértékben felelnie kell minden – az emberek ellen, a gyerekek ellen, általában az emberiség ellen elkövetett – bűnéért.” Mint megjegyezte, a kijevi Ohmatdit gyermekkórház nemcsak Ukrajnában, hanem Európában is az egyik legfontosabb „kizárólagosan gyermekkórház”, amely több ezer gyermek egészségét mentette meg és hozta helyre.

„Most a kórházat megrongálta egy orosz csapás, emberek vannak a romok alatt, a sebesültek és halottak pontos száma jelenleg nem ismert. Most mindenki segít a romok bontásában: orvosok, hétköznapi emberek” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij. (karpat.in.ua)