Két év börtönre ítélték azt a férfit, aki összetörte Dunavecsén a Szűzanya szobrát

A Kunszentmiklósi Járásbíróság 2 év - végrehajtásában 4 évre felfüggesztett - börtönre ítélte azt a férfit, aki kétszer is összetörte Dunavecsén a Szűzanya szobrát - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás miatt emelt vádat az ügyben.

A helybéli férfi először 2023. május 19-re virradóra Dunavecse belterületén, az 513-as főúton lévő körforgalomban ittasan, egy kődarabbal megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség által felállíttatott Medjugorei Szűzanya szobrot.

Az ütések következtében a mintegy 120 centiméter magas, üreges műgyantából készült szobor feje, törzsének felső része és a bal karja teljesen letört, ezáltal a szobor helyreállíthatatlanná vált.

Miután az egyházi közösség az előző helyén új Szűzanya szobrot állíttatott, a vádlott 2023. december 31-én hajnalban baltával ismét többször megütötte és összetörte azt, így összesen mintegy egymillió forintnyi kárt okozott.

Az ügyészség a férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Kunszentmiklósi Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével - büntetővégzésben - 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette - áll a közleményben.