Vitézy Dávid: rendkívül aggasztó azt az ámokfutást, amit Karácsony Gergely az elmúlt hetekben előadott

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi - írta Vitézy Dávid szerdán a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely azon közlésére reagált, amely szerint a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, nem lesz megismételt választás, így ő marad Budapest főpolgármestere a következő öt évben is.

Vitézy Dávid - aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson - azt írta: "a Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom".

Karácsony Gergely - aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amelyet végül a választás érvénytelen szavazatainak június 14-i ellenőrzése után 41 szavazattal nyert meg - június 17-én adta be a Kúriának a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérő indítványát.

A főpolgármester szerdai Facebook-bejegyzésében közölte: a Kúria helybenhagyta az NVB döntését, és a döntés értelmében a következő öt évben is ő lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését".

Ezt követően Vitézy Dávid úgy reagált: a Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben - írta.

Vitézy Dávid "rendkívül aggasztónak" tartja a város szempontjából azt "az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek".

Továbbá - mint folytatta - a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket, és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek.

A politikus szerint eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével.

Karácsony Gergely nem megvédte a "Budapest köztársaságot", hanem "nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város" - írta Vitézy Dávid.

Hozzátette: számára a főpolgármester mai vádaskodó, rágalmazó posztja is ezt bizonyítja. Egy ötéves ciklusát kezdő, újraválasztott, és közgyűlési többség híján a város fejlesztése érdekében a többi frakcióval az együttműködés lehetőségét kereső főpolgármester nem írna ilyeneket, mint ma Karácsony Gergely.

"Magam részéről továbbra is Budapest fejlesztésében, a programom minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében vagyok érdekelt, és ennek szellemében fogok dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben" - fogalmazott a politikus.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt.

"Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak" - tette hozzá.

Vitézy Dávid megjegyezte azt is, Karácsony Gergely a lemondásával bármikor előállíthatja azt a helyzetet, hogy új főpolgármester-választás legyen, "ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell". (MTI / Fotó: Hegedüs Róbert)