Vitézy Dávid: egyoldalú politikai döntés született a Fidesz részéről, esélytelenségüket látva feladták a biztos harmadik helyet

A kormánypárti jelölt visszalépéséről nem kapott hivatalos tájékoztatást, semmilyen egyeztetés nem történt közte és a kormány, valamint a Fidesz-KDNP képviselői között - közölte Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet azután tartott, hogy Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje visszalépett a javára.

Vitézy Dávid elmondta: a döntésről ő is Szentkirályi Alexandra videójából értesült. Véleménye szerint egyoldalú politikai döntés született a Fidesz részéről, esélytelenségüket látva "feladták a biztos harmadik helyet".

Arra kérte a választókat, hogy a javára történő visszalépés ellenére ne a Fidesz, hanem az ő listájára szavazzanak a vasárnapi voksoláson.

Kijelentette: főpolgármesteri győzelme esetén sem a kormánypártokkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem köt koalíciót.

"A fővárosi közgyűlésben csak a programom és a konkrét ügyek mentén fogunk többséget teremteni. A főpolgármester-helyetteseim között nem lesz se DK-s, se fideszes" - mondta.

Úgy fogalmazott: bukott pártkáderek helyett valódi szakemberekkel fogják vezetni a várost és a fővárosi cégeket.

"A városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya" - hangsúlyozta.

Vitézy Dávid közölte, Budapesten változás kell, ehhez pedig új főpolgármesterre van szükség. A Fidesz által fémjelzett országos politikát és a DK-Gyurcsány fémjelezte várospolitikát egyaránt meg kell haladni - tette hozzá.

Felidézte: húsz éve foglalkozik városfejlesztéssel, és az elmúlt két évben azt érezte, hogy Budapest fejlesztése végképp megrekedt.

"Gyerekkorom óta nem fordult elő, hogy a városban egyetlen nagy értékű fejlesztés, egyetlen kötöttpályás nagyberuházás, egyetlen útfelújítás, egyetlen nagy parkfejlesztés nem történik. Ezen pedig változtatni kell" - mondta a politikus, aki szerint a budapestiek csak "panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevést" tapasztaltak a városvezetés részéről az elmúlt öt évben.

Hozzátette: akinek a leginkább vissza kellett volna lépnie, az szerinte Karácsony Gergely, mivel nem teljesítette a korábban ígért vállalásait.

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: a budapestiek azt szeretnék, hogy a budapesti politika ne az egymásra mutogatásról, a panaszkodásról, a folyamatos csatározásról szóljon, hanem végre a város fejlesztéséről.

"Nekem nem Orbán, nem Gyurcsány, hanem csak Budapest és a budapestiek érdeke a fontos" - jelentette ki, majd hozzátette: ha ő lesz az új városvezető, újra lesz Budapestinfó.

"Budapest szabadságát és sokszínűségét meg fogom védeni, ebben nincs alku és nem is lesz" - húzta alá a politikus, aki megjegyezte: ki fog állni azért, hogy Budapest "szebb, zöldebb biztonságosabb és élhetőbb otthonunk legyen."

Vitézy Dávid kiemelte: főpolgármesteri programjának összes állítása "változatlanul, egytől egyig érvényes."

"Kérjék rajtam számon!" - mondta.

Kitért arra is: nemet mond a maxi-Dubajra, az oligarchákra, a kínai magasvasútra, és igent mond arra, hogy induljon el a HÉV-ek fejlesztése, és azok a fontos fejlesztések, amelyekre a budapestieknek szükségük van.

"Úgy tekintek erre a mai napra, mint egy kétfordulós választásra, ahol az első fordulóban két jelölt marad állva: Karácsony Gergely és én. Az első fordulót megnyertük, és vasárnap jön a második" - hangsúlyozta Vitézy Dávid.     

A politikus azt mondta, jelentős átalakulásra van szükség a fővárosi politikában. Azt szeretné, hogy a közgyűlésben legyen beszélő viszony, párbeszéd és együttműködés - fűzte hozzá.

Megjegyezte: azzal, hogy az ő programja elnyerte a kormányzat támogatását, sokkal nagyobb felhatalmazása és lehetősége lesz, mint most Karácsony Gergelynek.

A sajtótájékoztatón megjelent a Párbeszéd-Zöldek néhány aktivistája, akik "Vitézy=Fidesz", illetve "Vitézyvel a Fidesz át akar verni, Ne hagyd!" feliratú táblákat tartottak a magasba.

A tájékoztató végén Barabás Richárd, az ellenzéki párt társelnöke odalépett Vitézy Dávidhoz és "gratulált a Fidesz jelöltjének".

"Budapestnek az az érdeke, hogy Karácsony Gergely maradjon a főpolgármester" - jelentette ki Barabás Richárd. (MTI / Fotó: Hegedűs Róbert)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !