Vértócsa volt az autóban és az aszfalton is - életet mentett a szabadnapos rendőr Nyíradonyban

Szolgálaton kívül volt szemtanúja egy közlekedési balesetnek a Készenléti Rendőrség járőre. A szabadnapos rendőr gyors és szakszerű reagálásával megmentette egy utas életét.

Szabadidejében éppen Nyíradonyban haladt autójával Tóth Tamás r. főtörzsőrmester, a Készenléti Rendőrség Regionális Bevetési Igazgatóság Debreceni Osztályának munkatársa, amikor egy közlekedési balesetre lett figyelmes. Látta, hogy az egyik autó utasa segítségre szorul, körülötte többen tartózkodtak.

Azonnal megállt, a járműhöz rohant, és látta, hogy a jobb első ülésen egy idős nő alatt nagy vértócsa volt az autóban és az aszfalton is.

Megkereste a vérzés helyét, és észrevette, hogy a nő bal lábán, egy térdhajlat feletti, mély nyílt sebből jelentős mennyiségű vér távozik. A korábban a Police Medic képzésen tanultak alapján azonnal direkt nyomást alkalmazott – nyomta a sebet –, melynek hatására a vérzés elállt.

Közben szólt az ott tartózkodóknak, hogy azonnal értesítsék a mentőket és hozzanak kötszert, ha tudnak. Majd a kapott géztekerccsel kitömte a sebet, és a direkt nyomást tovább folytatta, egészen a mentősök kiérkezéséig.

A mentősök megállapították, hogy a szabadnapos rendőr helyszíni beavatkozásának köszönhetően maradt a sérült nő életben, ennek hiányában elvérzett volna. A sérültet további ellátásra kórházba szállították.