Vádat emeltek három férfival szemben, akik a temető lélekharangjának rézborítását lopták el

Lopás bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a temető lélekharangjának rézborítását lopták el. 

A vádirat szerint az egyik férfi 2023. április 26-át megelőzően a vértessomlói temetőben segédmunkásként dolgozva a lélekharang tetőszerkezetén lévő réz borításra figyelt fel. Szólt barátjának, akivel a lebontott harangtorony tetőszerkezetről a szegecseket kézzel felfeszítették, a a vörösréz lemezeket összehajtogatták.

A két férfi az ismerősüket - a harmadik elkövetőt - kérte meg arra, hogy vigye el a temetőből a lemezeket, és segítsen azokat a fémhulladék átvevő helyen értékesíteni. A férfiak ezután bepakolták a lemezeket a személygépkocsiba, majd azzal másnap a tatai fémhulladékátvevő telephelyen a sofőr nevén a lemezeket leadták, az érte kapott  73 720 forintot elosztották .

A bűncselekmény elkövetési értéke: 541 347.  A lopással okozott kár nem térült meg, mivel a nyomozó hatóság által lefoglalt rézlemez használhatatlan.

Az ügyészség a vádiratban mindhárom férfival szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, továbbá két férfival szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.