Tömeges benzinkútbezárás jöhet Magyarországon

Az elmúlt néhány hétben újra jelentősen nőttek az üzemanyagárak. A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közleményben reagált a helyzetre. A tárca arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket: áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon - derült ki az ATV Híradóból.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése. „A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (...) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – fogalmazott Egri Gábor.

Holoda Attila szerint boszorkányüldözést folytat a kereskedőkkel szemben a kormány. „Az ársapkával való riogatás is egyértelműen azt fogja maga után vonzani, hogy veszteségesek lesznek ezek a benzinkutak. És ha a benzinkutak veszteségesek lesznek – az előző ársapkás ciklust túl tudták még élni a meglévő tartalékaikból – egy újabbat nem fognak tudni túlélni, tehát tömeges benzinkútbezárás várható” – fogalmazott a szakértő.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta: az üzemanyag-árak emelkedésének fő oka a Bernt-típusú olaj árának és a forint árfolyamának változása.

„A minisztérium felszólításának ellenére jelentős változások csak akkor fognak bekövetkezni az üzemanyagárakban, ha a jegyzés árakban erre megvan a háttér, ha megvan rá a lehetőség. Tehát ha csökken a kőolaj világpiaci ára, akkor mérséklődik az európai termékjegyzés ár, mind benzin mind gázolaj esetében, akkor a hazai üzemanyagárak is csökkenni fognak” – mondta el Grád Ottó.