Semjén Zsolt: Magyarország egyetlen ukrán menekültet sem sem küld vissza Ukrajnába

Minden menekült biztonságban van Magyarországon, természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába – nyilatkozta a Népszava szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az atv.hu kérdésére azután, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság még kedden közölte, vasárnap áthatolt a magyar-ukrán határon egy teherautó. A magyar hatóságok 32 ukrán állampolgárt őrizetbe vettek.

Az MTI korábbi híre szerint a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit, de – mint arra felhívták a figyelmet – a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek.

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt, a videókamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad. Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta. A magyar fél az őrizetbe vételekről tájékoztatta az ukrán határőrséget. Az ottani hatóságok több embert őrizetbe vettek, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához.