Mintegy öttonnányi fémhulladékot foglaltak le a pénzügyőrök Pest vármegyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy öt tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le Pest vármegyében - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pénzügyőrök egy olyan fémkereskedő telephelye előtt tartottak közúti ellenőrzést, amely az adatbázisok alapján szüneteltette tevékenységét.

Az ellenőrzés ideje alatt egy kamion hajtott ki a telephelyről. A pénzügyőrök egy csepeli pihenőhelyen ellenőrizték a járművet, s annak rakterében mintegy öt tonna réz és alumínium hulladékot találtak.

A sofőr - nem sejtve, hogy a telephely óta követik - egy olyan valótlan tartalmú fuvarokmányt mutatott be, mellyel azt próbálta bizonygatni, hogy a rakományt Szlovákiából hozta.

A pénzügyőrök ellenőrizték a járműben található tachográf-készülék által rögzített adatokat, ami szintén alátámasztotta, hogy a teherautó nem hagyta el az országot - írták.

A pénzügyőrök a fémkereskedelmi törvény több pontjának megsértése miatt eljárást indítottak és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény miatt feljelentést tettek; a vállalkozó akár többmillió forint bírságra is számíthat - áll a közleményben.