Márki-Zay Péter: egyetlen egy ellenzéki pártnak kéne indulnia a 2026-os parlamenti választáson, és az a Tisza párt

Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere szerint Gyurcsány Ferenc a pártja legutolsó választási teljesítményéből sem fogja levonni az egyetlen helyes következtetést, miszerint személyesen ő óriási tehertétel az ellenzéknek - írta a 24.hu.

Márki-Zay Péter szerint egyetlen egy ellenzéki pártnak kéne indulnia a 2026-os parlamenti választáson, aminek a jelenlegi állás szerint a Tisza Pártnak kellene lennie. A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt a Telexnek adott keddi interjújában, hogy ezt szerinte nem is konkrétan Magyar Péter személye, sokkal inkább a mögötte álló tömegek indokolják.

Márki-Zay Magyarnak egy tanácsot adna: egy politikust sokat fognak rugdosni, ezt neki nagy türelemmel kell elviselnie. Ha a Tisza párt alelnöke ragaszkodna ahhoz, hogy belépjen a pártjába, akkor megfontolná, de látja, hogy Magyar nagyon odafigyel arra, hogy kik csatlakoznak hozzá. Szerinte a Tisza mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött.

Márki-Zay Gyurcsány Ferencről azt mondta, hogy a DK választási teljesítményéből nem fogja levonni az egyetlen helyes következtetést, azt, hogy ő maga óriási tehertétel az ellenzéknek. Gyurcsány még a 2022-es ellenzéki előválasztás előtt hónapokkal azt mondta neki, hogy azt a választást el fogják bukni, és ezért Márki-Zay akkori ellenzéki miniszterelnökjelölt lesz a felelős. Azt állította, hogy Gyurcsány negyven tanú hallatára azt mondta egy ellenzéki találkozón, hogy „nincsen olyan cigány ember, akiben megbízik, és nem lesz cigány képviselő” a DK-ban.

A Telex videóinterjúja teljes hosszúságában ide kattintva található.