Kötelező lesz az online időpontfoglalás a magyarországi rendelőkben

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási központ útján is kötelező fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalást, a lefoglalt módosítását vagy törlését, mégpedig nemcsak a rendelőkben eddig lehetővé tett időpontokban, hanem a hét minden napján 6 óra és 22 óra között, országos elérhetőséggel - írja egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva a hvg.hu, vette észre a Népszava.

Az már egy februári rendeletből kiderült, hogy július elsejétől a közfinanszírozott, heti 300 vagy ezt meghaladó órát legalább 5 szakmában működtető járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak kötelező az online időpontfoglalást biztosítani. 

Emellett még egy, közvetve az ágazatot érintő rendelet is megjelent. Ennek értelmében az orvos végzettségű kormánytisztviselők a jövő hónap első napjától a kormányzati igazgatásról szóló törvényben meghatározottnál magasabb fizetést kaphatnak, hogy elérjék azt az összeget, amelyre az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint jogosultak lennének. Azt leszögezik, hogy nem járhatnak rosszabbul a kormányhivatali szolgálattal, mint amennyiben orvosként dolgoznak tovább.