Kommandósok csaptak le egy munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezetre (videó)

Négy embert vettek őrizetbe, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt; a bűnbanda félmilliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

Azt írták, a szombathelyi pénzügyi nyomozók irányításával felszámoltak egy olyan hierarchikusan működő céghálózatot, amely építőipari és humán szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat elsősorban a saját munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó kirakatcégüknek, emellett további megrendelők részére is ellenszolgáltatásért cserébe.

A színlelt számlázási láncolat célja a stróman ügyvezetők nevére bejegyzett gazdasági társaságok nevében kiállított számlák után, az általános forgalmi adófizetési kötelezettség jogosulatlan csökkentése volt. A számlákon feltüntetett áruértékesítések és szolgáltatások után felmerülő áfa összegét, a számlázási láncba állított egyik gazdasági társaság sem fizette meg - ismertette a vámhivatal.

A közlemény szerint az elkövetők több mint félmilliárd forint értékben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek, amely a lefoglalt ingatlanok, készpénz és számlapénzek formájában teljes egészében megtérült.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során 12 embert hallgattak ki gyanúsítottként, ebből 4 embert vettek őrizetbe, akik letartóztatását elrendelte a Győri Járásbíróság - írta a NAV.

A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói 15 helyszínen csaptak le a Bevetési Igazgatóság járőreivel és a MERKUR bevetési egység kommandósaival - tudatta a vámhivatal.