Jogerősen öt évet kapott az a férfi, aki részegen halálra gázolt egy embert a József körúton

A Fővárosi Törvényszék jogerősen 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádoltak. A terheltet végleges hatállyal eltiltották a közúti járművezetéstől is. 

A jogerős ítélet szerint a terhelt 2023. február 19-én hajnali 2 óra körül ittas állapotban, a megengedett sebességet túllépve közlekedett a József körúton a Blaha Lujza tér irányába. A vádlott az ittasságából eredően elaludt a volán mögött, ezért az autójával nem követte a forgalmi sáv vonalvezetését, s nekiütközött az út bal oldalán lévő villamosmegálló járdaszigetének, utasvárójának, valamint az ott tartózkodó sértettnek. A villamosmegállóban várakozó fiatal nő az ütközés során elszenvedett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2023. december 13-án tartott előkészítő ülésen – a vádlott beismerése és tárgyalásról való lemondása okán – ítéletet hirdetett az ügyben és a terheltet halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta őt a közúti járművezetéstől is. Az ítélettel szemben az ügyész a kiszabott joghátrány súlyosításért, míg a védő annak enyhítéséért jelentett be fellebbezést. A vádlott a döntést tudomásul vette.

A törvényszék a 2024. június 6-i nyilvános ülésén megállapította, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, a bűncselekményt helyesen minősítette. A másodfokú bíróság álláspontja szerint azonban a férfi javára írható enyhítő körülmények – a súlyosító körülmények mellett – nem adtak lehetőséget a büntetés enyhítésére.

Az elsőfokú bíróság döntését a törvényszék csak járulékos kérdésekben változtatta meg, így például pontosította a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját. Egyebekben az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !