Illegális fémkereskedőket buktatott le a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Illegális fémkereskedők buktak le az adóhatóság ellenőrzésén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a jogellenes tevékenységet évek óta végző három férfi akár több millió forint bírságra számíthat, emellett fémkereskedelmi törvénysértésért is felelniük kell.

Közölték: a NAV pénzügyőrei olyan autósokat állítottak meg Nyírbátornál, akik fémhulladékot adtak le a közeli fémkereskedőnél. A sofőrök éppen kifelé tartottak a telephelyről, amikor a járőrök ellenőrizték őket.

Az egyenruhások az elmúlt évek leadásait is vizsgálták. Kiderült, hogy a trió egyik tagja több mint százharmincezer kilogramm fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot, míg a másik férfi több mint negyvenezer kilogrammot értékesített. Mindegyikük azt mondta, hogy a leadott fémhulladék nagy részét különféle ház körüli munkáért kapták - tették hozzá.

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett.

Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek - rögzítették, hozzátéve: az ellenszolgáltatásért (pl. ház körüli munkáért, telekrendezésért stb.) cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

Felidézték továbbá, hogy 2023. július 1-jétől mind a háztartási fémhulladékokat, mind pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékait (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére lehet átadni. (Fotó: Illusztráció)