Felgyújtotta ivócimboráját egy férfi Szendrőládon, a sértett testének hozzávetőleg 60 százaléka megégett

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinek a letartóztatását, aki benzint locsolt a sértettre, majd felgyújtotta őt. 

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított együtt italozott a sértettel egy szendrőládi sörözőben, majd az esti órákban a sértett házában folytatták az alkoholfogyasztást, melynek során szóváltás alakult ki a két férfi között. A gyanúsított a vita közben észrevett a szobában egy benzinnel megtöltött flakont, melyet magához vett, a folyadékkal lelocsolta a sértettet, majd a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta a férfit. A sértett testfelülete és ruházata azonnal lángolni kezdett. A terhelt a helyszínről nyomban elmenekült és a környéken bujkált elfogásáig. 

A sértett nyolc napon túl gyógyuló, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, testének hozzávetőleg 60%-a megégett.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet emberölés bűntette kísérletének megállapítására azzal, hogy az elkövetési mód, illetve eszköz alapján különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette kísérletének a gyanúja is megállapítható. 

A járásbíróság álláspontja szerint önmagában a várható büntetés mértéke megalapozza a szökés-elrejtőzés veszélyét, melyet erősít az a tény, hogy a férfi elfogásáig a környező erdős területen bujkált, majd a lakása padlására rejtőzött. A szökés, elrejtőzés veszélyét nem ellensúlyozzák személyi körülményei sem. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy felgyógyulását követően a sértettet vagy más tanúkat befolyásolva, megfélemlítve a terhelt veszélyeztetné a bizonyítás sikerességét. Nem zárható ki az sem, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el vagy a jelenleg kísérleti szakban maradt bűncselekményt megpróbálná befejezni, ha a sértett állapota javulna és az otthonába visszakerülne. Mindezekre tekintettel a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzés nem végleges.