Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és több mint húszan megsérültek egy súlyos vasúti balesetben szerdán röviddel éjfél előtt a kelet-csehországi Pardubicében, egy expressz- és egy tehervonat ütközött össze frontálisan - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb - közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakusan belügyminiszter. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek a helyszínen elég volt ellátniuk, de több mint huszonöt embert kellett a közeli kórházakba szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják - mondta Martin Kupka közlekedési miniszter.

A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából a szlovákiai Kassára tartott, amikor a Pardubice Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, több mint háromszázan utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár - mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg.

A RegioJet bejelentette: a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának.

Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !