Azonosították az oroszok által lefejezett ukrán katonát

Sikerült megállapítani annak a katonának a személyazonosságát, akit az orosz megszállók fejeztek le a donyecki régióban, és azonosították a háborús bűnökért felelős orosz parancsnokokat is - közölte Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerdán a Facebook-oldalán. Kosztyin hozzátette, hogy a gyilkosságért vélhetően felelős orosz parancsnokok esetében még ellenőrzik a kapott információkat. Ismételten leszögezte: az eset újabb megerősítése annak, hogy a "terrorista Oroszországnak állampolitikája a nemzetközi jog és az egyetemes erkölcs teljes figyelmen kívül hagyása".

A főügyész kedden hozta nyilvánosságra: az ukrán hadseregtől hivatala arról értesült, hogy az orosz megszálló erők egyik alakulatának tagjai a donyecki régióban lévő Volnovaha körzetében parancsot adtak beosztottjaiknak, hogy ne ejtsenek ukrán hadifoglyokat, hanem fejezzék le őket. Az ukrán fegyveres erők a régió egyik harcállásán végzett légi felderítésük során felfedeztek egy sérült páncélozott járművet, rajta egy ukrán katona levágott fejével" - írta az X-en, közölve, hogy az ügyészség vizsgálatot indított. Hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekmények súlyosan sértik a genfi egyezményeknek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkeit, valamint az egyezményekhez tartozó, a nemzetközi fegyveres konfliktusok áldozatainak védelméről szóló kiegészítő jegyzőkönyvet.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy azonosította négy ukrán hadifogoly orosz gyilkosait. "Május második felében a Zaporizzsja megyei Robotine falu közelében az orosz agresszor állam katonái újabb háborús bűnt követtek el: ukrán hadifoglyokat lőttek le. A kivégzést videóra vették. A felvételen látható, hogy négy ukrán katona fegyvertelenül, felemelt kézzel megadja magát, az oroszok arccal lefelé kényszerítik és agyonlövik őket. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének szakemberei azonosították a háborús bűntett elkövetőit. Kiderült, hogy orosz megszállókról van szó, akik a 42. gépesített lövészezred rohamcsoportjába tartoztak. Ennek a katonai egységnek állandó állomáshelye a csecsenföldi Sali városában található" - fejtette ki az ukrán katonai hírszerzés. (MTI)