Az NVB újraszámolása szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke közölte: Karácsony Gergelyre 112-t, Vitézy Dávidra 395, míg Grundtner Andrásra további 53 érvényes szavazatot találtak. Az NVB helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát.

Vasárnap este Karácsony Gergely 371 466 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Grundtner András pedig 38 942-t.

Vitézy Dávid jogorvoslattal fordult az FVB főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen az NVB-hez, az NVB pedig szerdán elrendelte a 24 592 érvénytelen szavazat átvizsgálását, újraszámlálását. Vitézy Dávid érvelése szerint nagyszámú olyan szavazatot adtak le, ahol a választópolgár a kiesett jelöltre adott le szavazatot, majd ezt észlelve egy másik jelöltre is szavazott, de a törvény szerint a kiesett jelöltre adott szavazatot érvénytelennek kell tekinteni.

A fellebbezés szerint 20 kerület 202 szavazókörében a szavazatszámláló bizottságok jogszabálysértő módon az ilyen szavazólapokat érvénytelennek minősítették. Vitézy Dávid szerint az érvénytelen szavazatok és a jogszabálysértő szavazatszámlálási gyakorlat érdemben befolyásolta a választás eredményét, ezért azt kérte, az NVB változtassa meg az FVB döntését, és a főpolgármester-választás összes szavazókörének összes érvénytelen szavazatát számolják újra.

Az NVB a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt volt az újraszámlálás.

A helyi (kerületi) választási irodákból csütörtökön szállították a Nemzeti Választási Irodába (NVI) az érvénytelen szavazólapokat, amelyeket az NVB tagjai a NVI munkatársainak segítségével péntek reggel kezdtek el átvizsgálni. Az NVI kora délután végzett az érvénytelen szavazatok átvizsgálásával, ezt követően az NVB tagjai egyesével döntöttek a vitás szavazólapokról.

Az NVB elutasította Vitézy Dávid másik fellebbezését, abban a beadványozó a IV. és VII. kerület esetében kérte a szavazás eredményének megsemmisítését és a választás megismétlését. Beadványában arra hivatkozott, hogy a két kerületben olyan szavazólapot használtak, amelyen nem vagy alig volt észlelhető a kiesett jelölt törlése. Álláspontja szerint a jogszabálysértés a választás eredményét érdemben befolyásolta.

Az NVB a fellebbezést együtt tárgyalta Vitézy Dávid másik beadványával. A testület szerint a beadványozó nem nyújtott be olyan bizonyítékot, amely alapján valószínűsíteni lehetne a jogsértést, ezért elutasította azt.

Az NVB egyhangúlag meghozott határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához, amelynek 8 nap áll rendelkezésére a felülvizsgálati kérelem elbírálására.

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráción.

Karácsony Gergely közölte: az újraszámlálás számára kedvező eredménye ellenére kitart az elhatározása mellett, mert az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt.

Minden, ami aláássa a demokráciába vetett hitet, megtörtént - jelentette ki a főpolgármester. Hozzátette: ha ezt helyre akarjuk állítani, az egy új választás, egy új szavazás a meglévő jelöltekkel.

Karácsony Gergely elmondta: arra készülnek, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik új választás kiírását.

Alapos és indokolt volt a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása, sok száz, összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség volt - közölte Vitézy Dávid az MTI-vel.

Vitézy Dávid megköszönte a Nemzeti Választási Iroda munkáját és gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek az újraszámlálás eredményéhez.

"Ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat" - hangsúlyozta, hozzátéve: ez akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hisz a köztük lévő különbség immár csak 41 szavazat.

Vitézy Dávid közleményében rámutatott: a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia. Egyrészről Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne.

"Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak. A Nemzeti Választási Bizottság döntésének fényében azért azt fontos leszögezni, hogy teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette csak azért, mert azt hitte veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként" - fogalmazott Vitézy Dávid.

Közlése szerint a másik jogorvoslati eljárása két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érintette. "Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 milliméter tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat" - írta Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid szerint érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről, az érdekében lezajlott visszaélésről.

Vitézy Dávid közleményében úgy fogalmazott: "ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A magam részéről mindent meg fogok ezért tenni. Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom" - hangsúlyozta.

Hozzátette: "ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás és végül a tegnap megtett ígérete ellenére végül a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a Fővárosi Közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben". (Fotó: Máthé Zoltán)