A társasház tárolójában termesztett kendert egy zalaegerszegi férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinek az ügyében, aki egy zalaegerszegi társasház pincéjében nevelt kannabisz palántákat. 

A vádlott 2022 végén elhatározta, hogy kendernövény termesztésbe kezd, ezért Ausztriában palántákat és felszerelést vásárolt, a szükséges helyiséget annak a társasháznak a pinceszintéjén lévő tárolóban alakította ki, amelyben lakott. A kendert két csővázas növénynevelő sátorban, műanyag cserepekben helyezte el, majd megfelelő világítással, páraszabályozással és szellőzéssel biztosította a palánták fejlődéséhez szükséges feltételeket.

A nyomozóhatóság 2023. március 7-én tartott helyszíni szemlét a tárolóban, s lefoglalt 18 tő – delta-9-THC vegyületet tartalmazó – kannabisz növényt, valamint a gondozásukhoz szükséges eszközöket is. A férfi a csekély mennyiség felső határát meghaladó kendert termesztett.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek találta kábítószer birtoklás bűntettében, ezért 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. 

A büntetővégzés jogerős.