A férfi hallgatóknak kötelező lesz a katonai kiképzés Ukrajnában, máskülönben kirúgják őket az egyetemről

Az ukrán kormány döntése értelmében azokat a férfi egyetemi hallgatókat, akik megtagadják az alapvető katonai kiképzésben való részvételt, kizárják a felsőoktatási intézményekből. A döntés a 734-es számú rendeletben került rögzítésre, és azokra a férfiakra vonatkozik, akiket alkalmasnak ítéltek a katonai szolgálatra, írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az új rendelet szerint az alapképzést azoknak a férfiaknak kell elvégezniük, akik nappali vagy duális képzési formában tanulnak. Ez érinti a katonai felsőoktatási intézmények hallgatóit is, valamint azokat a rendőröket, akik elsődleges szakmai képzésben vesznek részt.

A jogszabály nem vonatkozik azokra, akik egészségi állapotuk miatt alkalmatlanok a szolgálatra, illetve akik már szolgáltak más országok hadseregeiben, valamint azok számára, akik már rendelkeznek az alapkiképzést igazoló bizonyítvánnyal.

A rendelet szerint a katonai alapkiképzés célja, hogy felkészítse a hallgatókat az alkotmány által előírt honvédelmi kötelezettség teljesítésére. A képzést az oktatási programba építik be, és annak megvalósítását különböző állami intézmények és helyi önkormányzatok végzik.

A gyakorlati képzés az elméleti rész befejezése után történik, általában egy hónapig tart, többnyire május és október között.