A 2022-es választások idején „visszaforgatott” magának némi pénzt a zalai jegyző

Hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében mondta ki - nem jogerősen - bűnösnek a Zalaegerszegi Törvényszék azt a zalai jegyzőt, aki a 2022-es választások idején „visszaforgatott” magának némi pénzt. 

Az ügy vádlottjai egy zalai önkormányzat jegyzője, az I. rendű vádlott, és igazgatási ügyintézője, a II. rendű vádlott. A vonatkozó jogszabályok és az önkormányzat ügyrendje szerint a jegyző hatáskörébe tartoznak a választásokkal kapcsolatos feladatok, illetve ő a helyi választási iroda (HVI) vezetője. 

A jegyzőnő a 2022-es választások idején 535 000 forint díjazás ellenében 2022. január 12. és április 28. közötti időtartamra megbízási szerződést kötött kolléganőjével, a HVI tevékenységéből eredő feladatok ellátása érdekében. A felek április 1-jén újabb megbízási szerződést kötöttek jegyzőkönyvvezetői és lebonyolító tevékenység ellátására 60 000 forint ellenében. Mindkét megbízási szerződésben szerepelt az a kitétel, hogy a jogalap nélkül felvett díjazást a megbízott köteles visszafizetni.

Pontosan meg nem határozható időpontban a jegyző közölte a II. rendű vádlottal, hogy a HVI vezetőjeként ő a jogszabályban megállapított díjazásnál nem kaphat többet, ezért az általa elvégzett többletmunkát úgy „fizeti ki”, hogy az ügyintéző visszautalja számára a szerződéses összeg jelentős részét. 

Annak ellenére, hogy a megbízott végül érdemi munkát nem végzett, a megbízási díjat kiutalták a számlájára. Az utalást követően az I. rendű vádlott felhívta és kérte, hogy a kapott nettó 373 697 forintból 350 000 forintot utaljon át neki, amit az ügyintéző meg is tett. 

Miután a cselekmény kiderült, a jegyzőnő visszafizette a pénzt.

A Zalaegerszegi Törvényszék a 2024. június 19-én hozott ítéletében bűnösnek mondta ki az I. rendű vádlottat hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében, társát ugyanezért bűnsegédi minőségben ítélte el. Az I. rendű vádlott 1 év szabadságvesztést kapott 2 év próbaidőre felfüggesztve és 1 millió forint pénzbüntetést, társának 200 000 forint pénzbüntetést kell megfizetni. 

Az ügyészség vesztegetés elfogadása bűntette miatt emelt vádat a két nő ellen, de a törvényszék úgy ítélte meg, hogy a cselekményt másként minősíti: hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntette miatt ítélte el a vádlottakat. 

Az ügyészi indítványtól eltérően az I. rendű vádlottat nem részesítette előzetes mentesítésben.

Az ítélet nem jogerős, három nap gondolkodási idő fenntartása után az ügyész mindkét vádlott tekintetében súlyosításért és a cselekmény téves minősítése miatt fellebbezett. Az I. rendű vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért nyújtott be fellebbezést, míg a II. rendű vádlott tudomásul vette az ítéletet. 

Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.