5 éves gyermekével próbált rabolni egy szolnoki férfi

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 28 éves büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, aki 2022. október 16-án délben 5 éves gyermeke segítségével próbált meg kirabolni egy másik férfit a szolnoki vasútállomás várótermében. Apa és fia együtt mentek be a váróterembe, ahol rajtuk kívül csak egy ember, a későbbi sértett tartózkodott, aki a mobiltelefonjával a kezében az egyik padon ült. A vádlott megszólította, majd pénzt kért, később egyre vehemensebben pénzt követelt tőle. A férfi újra és újra visszautasította, majd megelégelve a vádlott tolakodását, a telefonját a padra tette és felállt. Ekkor a vádlott ököllel arcon ütötte, amit a férfi viszonzott. A vádlott kisfia eközben, a helyzetet kihasználva, eltette a férfi őrizetlenül hagyott telefonját, majd az apjával különválva távoztak a helyszínről. 

Az ügyben 2023. október 4-én emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést, majd 2024. január 24-én tárgyalást tartott, melyen a férfit rablás bűntettének kísérletében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek. Tettéért 7 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, kisfia vonatkozásában a szülői felügyeleti jogát megszüntette, és 5 évre eltiltotta valamennyi olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott azonban enyhítésért, míg védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött. 

A fellebbezések eredményre vezettek. A Szolnoki Törvényszék 2024. május 31-én meghozott másodfokú ítéletében a férfi börtönbüntetését 7 évről 6 évre leszállította. Egyebekben az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.