Zelenszkij: Oroszoszoszág csaknem háromszáz Sahíd kamikaze drónnal és több mint 3200 irányított bombával mért csapást ukrán civilekre

Áprilisban Oroszország több mint háromszáz különféle típusú rakétával, csaknem háromszáz Sahíd kamikaze (önmegsemmisítő) drónnal és több mint 3200 irányított bombával mért csapást ukrán civilekre - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalain.

"Városaink és közösségeink Szumi megyétől az odesszai, dnyipropetrovszki, harkivi, donyecki, mikolajivi régiókon át a Herszoni területig naponta és éjszakánként szenvednek ettől a tudatos és aljas terrortól" - fogalmazott az államfő. Hozzátette, hogy több ezer ukrán ember életét mentették meg azoknak a vezetőknek és országoknak köszönhetően, amelyek már támogatták Ukrajnát légi pajzsának erősítésében, és szankciókkal "zúzzák szét az orosz katonai gépezetet". Mégis sok emberéletet követeltek ezek az orosz támadások - emlékeztetett, és felszólította a világot, hogy növelje nyomását Oroszországra, és segítse Ukrajnát légvédelmi képességeinek növelésében.

Az elnök az X-en közzétett bejegyzésében kiemelte, hogy a júniusi svájci békecsúcsra a világ minden kontinenséről hívtak meg állam- és kormányfőket. "Viola Amherd svájci államfővel kötött megállapodásaink értelmében az első békecsúcsra június 15-16-án kerül sor a svájci Luzern városa melletti Bürgenstockban" - emlékeztetett. Zelenszkij szerint a csúcstalálkozó platformot jelent majd annak megvitatására, hogy az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban minként lehet elérni átfogó, igazságos és tartós békét Ukrajnában. "A csúcstalálkozóra meghívott államok mindegyike bizonyította elkötelezettségét ezen elvek mellett" - hangsúlyozta. Hozzátette: bízik abban, hogy minden békeszerető ország érdekelt a részvételben. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !