Ukrajnában minden női egészségügyi dolgozónak katonai nyilvántartásba kell kerülnie, máskülönben elveszíti a munkahelyét

Az egészségügyben dolgozó nők Ukrajnában már nem helyezkedhetnek el semmilyen munkahelyen úgy, ha nincsenek katonai nyilvántartásba véve. A miniszteri kabinet ugyanis törölte azt a rendeletet, ami megengedte volna nekik még 2026 végéig, hogy enélkül is dolgozhassanak, írja az Obozrevatel cikkére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

A változtatást a kormány május 16-án kiadott 563. számú rendeletével hajtották végre. Érvényben maradnak azok a szabályok is, amelyek szerint a vállalkozások vezetői kötelesek bejelenteni a toborzóközpontnak azokat a munkatársaikat, akik orvosi vagy gyógyszerészeti szakon szereztek végzettséget, és még nem szerepelnek a katonai nyilvántartásban.

A munkahely nélküli női egészségügyi dolgozóknak saját maguknak kell megjelenniük a toborzóközpontban. Ők önként dönthetnek arról, hogy nyilvántartásba vétetik magukat vagy sem.

A hírportál emlékeztet, hogy az Ukrán Fegyveres Erők még áprilisban közölte, hogy Ukrajnának olyan politikát kell elfogadnia a nők katonai szolgálatra történő behívására, mint Izraelben.

Fel kell készülni arra is, hogy az elkövetkező években akár az ukrán nőket is mozgósítani kell a hadseregbe.

Ugyanakkor a szárazföldi erők egy képviselője megjegyezte, hogy az ukrán hadseregben szolgáló nők kevesebb mint tíz százaléka lát el aktív harci feladatokat, a többiek orvosként, felderítőként és adminisztrátorként dolgoznak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az új, május 18-án hatályba lépett mozgósítási törvény értelmében jelenleg nem mozgósíthatják kötelezően a nőket Ukrajnában.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !