Öt tanács, amellyel frissen tarthatod az agyadat

A Semmelweis Egyetem cikksorozata különböző területeket képviselő szakembereket faggat arról, hogy melyek azok a lépések, amelyekkel a legtöbbet teheted az egészségedért. A sorozat új részében dr. Nagy Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa adott tanácsokat az agy frissességének megőrzéséhez.

1. Legyünk fizikailag is aktívak! Mozogjunk, sportoljunk rendszeresen, időskorban is!

Az egészséges agyhoz kulcsfontosságú a jó vérkeringés, ha csökken az agy vérellátottsága, az számos problémához vezethet. A mentális fáradtság, a szédülés, a gyakori fejfájás mind utalhat arra, hogy nem megfelelő vérellátás. A rendszeres mozgás ugyanakkor az agyi vérellátottságot is javítja, ezért fontos, hogy életünk részévé váljon. Fontos, hogy már fiatalon sportos, mozgásban gazdag életmódot alakítsunk ki, mert ha hozzászokunk a fizikai inaktivitáshoz, az negatív hatással van az egész szervezetre, így az agyunk működésére is. A rendszeres sétát, kirándulást, természetjárást idősebb korban is el lehet kezdeni, de tartsuk be a fokozatosság és a következetesség elvét. Túlsúly vagy mozgásszervi panaszok esetén is lényeges a fizikai aktivitás, hiszen testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat tőle. A WHO ajánlása szerint a felnőttek számára heti 300 perc alacsony intenzitású mozgás javasolt egészségünk megőrzéséhez.

2. Mérsékeljük a stresszt!

A túlzott stressz negatívan befolyásolja az agy teljesítményét, ezért érdemes olyan technikákat elsajátítani, amelyekkel csökkenthetjük. Ilyen lehet például a meditáció, a légzőgyakorlat vagy a jógázás. A testmozgásnak, fizikai aktivitásnak önmagában is stresszoldó hatása van. A hangulatunk javulásával a stressz szintje is csökken. Időskorban gyakori a klinikai depresszió, amihez orvosi segítség kell, és ha szükséges szorongáscsökkentő gyógyszerek használata javasolt, de a stressz oldása egyéb technikákkal ebben az esetben is kulcsfontosságú.

3. Táplálkozzunk egészségesen! Fogyasszunk agyserkentő ételeket!

A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag (mediterrán) étrend, a cukorbevitel korlátozása, a telített zsírokat tartalmazó ételek kerülése, a megfelelő folyadékbevitel (elsősorban víz vagy tea formájában), a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása vagy mérséklése bizonyítottan hozzájárulnak agyunk egészségének megőrzéséhez. Időskorban kisebb a kalóriaigény és csökken a szomjúságérzés, ezekre érdemes tudatosan figyelni. Fontos, hogy a szénhidrát- és fehérjebevitelünk észszerű keretek között maradjon, azaz kerüljük el a túlevést. Különösen érdemes étrendünkbe iktatni a halas fogásokat, a bogyós gyümölcsöket, a kurkumát, a tökmagot, a dióféléket, a narancsot és a tojást. A mértékletes kávé- és zöldtea-fogyasztás szintén pozitív hatással lehet agyunk működésére.

4. Legyen ingergazdag a környezetünk! Törekedjünk a szellemi aktivitás megőrzésére időskorban is!

A minket körülvevő kapcsolati háló, a családtagjainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel fenntartott kapcsolatok alapvetően határozzák meg testi-lelki jóllétünket minden életkorban. Időskorban a szociális izoláció szellemi hanyatláshoz vezet. Érdemes mindent megtenni azért, hogy akár a rádió, televízió vagy az internet segítségével lépést tartsunk a világ eseményeivel, és kapcsolatban maradjunk rokonainkkal, ismerőseinkkel. Az új ismeretek szerzése, illetve a meglévők karbantartása segít mérsékelni a generációk közötti szakadékot. Fontos megőrizni vagy akár bővíteni a helyi közösségekkel a kapcsolatot, beszélgetni a szomszédokkal, követni az utca, a falu, a város, a kerület híreit, eseményeit. Művészeti események, hangversenyek vagy kiállítások látogatása is segíthet az ingergazdag környezet fenntartásában.

5. Ne higgyünk a csodaszerekben!

A felsorolt tanácsok összességében valódi „csodaszerként” működnek, de az, hogy megőrizzük agyunk egészségét és szellemi frissességünket, életstratégia-váltást igényel. Ez azt jelenti, hogy a szellemi hanyatlás, illetve az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór megelőzése vagy lassítása csak átfogó folyamatként valósítható meg, egy-egy új szokással, új étellel vagy vitaminnal nem érhetünk el valódi hatást. A jó gyakorlatokat idejekorán elsajátítva könnyen megőrizhetjük agyunk egészségét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !