Osztrák borászokat vertek át magyar csalók

Szombathelyi rendőrök fogták el azt a magyar polgárt, aki két társával osztrák borászokat csapott be és lopott meg Alsó-Ausztria és Burgenland területén. A hét regisztrált eseten kívül még lehetnek áldozatok, ezért az alsó-ausztriai Mistelbach rendőrsége felhívást intézett az ország bortelmelőihez - írta a Zsaru Magazin.

Magyar borászok is bosszankodhatnak a bortartályos csalók bűnügye kapcsán, hiszen ebben a jellemzően szenvedéllyel átitatott iparágban a bizalom tőkéje is átível a határokon. Tavaly augusztus és idén január között hét osztrák borászt vett palira a szombathelyi D. Róbert (53), aki két társával jelent meg az átadásoknál, jóllehet olyan esetekről is érkezett bejelentés, melyek során a főkolompos kerülte a személyes találkozást, és csak a két társ ment el az internetes hirdetésben látott és telefonon megrendelt tartályokért autószállító trélerrel. A bandavezér a willhaben.at online piactéren keresztül érdeklődött az eladásra, illetve ingyenes elvitelre felkínált műanyag és fém bortartályok iránt, de amikor személyesen is megjelent, a kialkudott összeg átutalását csak okostelefonos képernyőfotóval igazolta. Tette ezt sietségre hivatkozva, és az eladó nem feltételezte, hogy az átlagban 3-5 ezer euró nem érkezett meg a számlájára, vakon megbízott ungarische „kollegájában”. Az esetek Alsó-Ausztria és Burgenland területén történtek, és a teljes kár meghaladja a 37 ezer eurót, ami forintban 14,5 millió.

A mistelbachi rendőrség nyomozói személyleírásokból, biztonsági kamerafelvételekből és banki adatokból kiindulva a banda mindhárom tagját azonosították, majd D. Róberttel szemben a korneuburgi ügyészség kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot. A férfit szombathelyi rendőrök fogták el a vasi város északnyugati részén lévő tartózkodási helyén március 13-án este, és két hétre rá, 27-én már át is adták osztrák kollégáiknak. Nem tett vallomást, de lebukásának hírére az egyik burgenlandi rendőrségen feladta magát a trió legfiatalabb tagja, egy 29 esztendős férfi, és részleges beismerő vallomást tett. Őt is őrizetbe vették, jelenleg mindkettőjüket a korneuburgi börtönben tartják fogva. A csalók harmadik tagjával, egy 40 éves férfival szemben bűnügyi feljelentést tettek. A nyomozás még tart, így részletek nem ismertek, a vagyonvisszaszerzésről és az elszállított, azaz ellopott tartályok további sorsáról sem adtak ki információt.

Annyi bizonyos, hogy a főgyanúsított keresztnéven jelentkezett be az online piactérre, és ezeket változtatta: volt Bruno, Norbert, Johann, Hugo és még Brian is. Eddig hét bortartályos csalásról érkezett bejelentés az osztrák rendőrségre, de feltételezhető, hogy több hasonló bűncselekményt is elkövethettek, ezért nemrég felhívást tettek közzé, amelyet célzottan borászoknak címeztek. Azt kérik, jelentkezzenek Mistelbach rendőrségén azok, akiket ezzel vagy ehhez hasonló trükkel ejtettek át magyar csalók.

Christian Madl schrattenbergi borász a Der Winzer című szaklapban mesélte el, hogyan csapta be egy magyar férfi, aki vélhetően azonos a főgyanúsítottal, mert a közelmúltban nem történt hasonló bűncselekmény Ausztriában. A pezsgőiről ismert vállalkozó novemberben tett közzé hirdetést az említett piactéren, amelyben azt tudatta, kiselejtezett, műanyag bortartályai ingyen elvihetők. Sokan jeleztek vissza, köztük egy magyar „kolléga” is, aki pénzt ajánlott értük, és ezt Madl elfogadta. Személyesen nem találkoztak, mert a vevő az összeget átutalta, a tartályokat pedig szállítmányozókkal, azaz két társával vitette el. Mivel jelezte Madlnak, hogy ha még lenne eladó tartálya, az is érdekelné, az osztrák borász nem sokkal később visszahívta, és három fémtartályt ajánlott neki megvételre. Megegyeztek, de az adásvétel kényelmetlen fordulatot vett. Bár a magyar férfi sürgette az üzlet mihamarabbi nyélbe ütését, az utolsó pillanatban jelezte, mégsem tud ott lenni, és a pénzt is csak kicsivel később utalja, de könyörgött, a két tartályt hadd vitesse el, ha már a szállítást leszervezte. Madl rábólintott, és miután a vevő mindenre megesküdött, hogy a pénzt a lehető leghamarabb utalja, a harmadik tartály elszállítását is engedélyezte. Hetek múlva jelentkezett újra a csaló. Elnézést kért, és közölte, hogy a pénzt átutalta, egyúttal érdeklődött, volna-e még eladó bortartály. Mivel semmilyen utalás nem érkezett a számlájára, Madl rendőrségi feljelentést tett. A kára 4050 euró, valamivel több mint másfél millió forint.

Érdekesség, hogy a csalók a bortartályokat olyan utánfutóval szállították el, amit ilyen célra nem használhattak volna, és természetesen ezért is felelniük kell.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !