Nem akarta kifizetni az idősotthonba kerülő férfitól vett házat a nő, az ügyészség pert indított

A Pest Vármegyei Főügyészség keresete nyomán a bíróság jogerősen 16 millió forint megfizetésére kötelezte azt a nőt, aki az ingatlan adásvételét követően nem fizette meg a rossz mentális állapotban lévő, idősek otthonában élő férfi részére a vételárat.

Ingatlan adásvétele esetén az eladó a tulajdonjog átruházására, míg a vevő a vételár megfizetésére köteles. Ha az eladó ennek nem tesz eleget, a vevő bíróság előtt követelheti a vételárat. Vannak azonban olyan helyzetben lévők, akik segítség nélkül maguk nem lennének képesek bírósághoz fordulni.  Ez lehet a személyi körülményeik, szociális helyzetük, mentális állapotuk, idős koruk, jogban való járatlanságuk vagy más hasonló ok miatt. Az ilyen helyzetben lévő embereket sem szabad jogvédelem nélkül magukra hagyni, ezért a törvény biztosítja, hogy érdekükben az ügyész közérdekvédelmi jogkörében polgári pert indíthasson.

Jelen esetben az idős, rossz mentális állapotban lévő férfi és a nő adásvételi szerződést kötöttek, amellyel a férfi eladta neki a lakását. A nőnek 16 000 000 forint vételárat készpénzben kellett volna megfizetnie, azonban ezt a kötelezettségét nem teljesítette, és a férfi állapotát kihasználva nem is állt szándékában.

A férfi azóta idősek otthonában él, és életkora, egészségi állapota, kóros elmeállapota miatt maga nem tudott volna pert indítani a nővel szemben, ezért az ügyészség fellépett az érdekében. Az ügyészi per nyomán a bíróság jogerős döntésével arra kötelezte a nőt, hogy a 16 millió forintot és annak kamatát fizesse meg a férfi bankszámlájára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !