Miért kell beáztatni a babot főzés előtt?

Miért kell beáztatni a babot főzés előtt? Van ennek valami haszna, vagy csak azért csináljuk így, mert a nagymamánk ezt tanította? Az Éva Magazin ennek járt utána.

Szinte minden hagyományos szakácskönyv azt mondja, hogy a szárított babot főzés előtt be kell áztatni. A modern főzéssel foglalkozó internetes oldalak viszont gyakran azt mondják, hogy nincs rá szükség. Bizonyos értelemben mindkettőjüknek igaza van.

A bab áztatása segíthet javítani a végtermék állagát, miután a bab megfőtt, és csökkentheti az élelmiszer emésztése során keletkező gáz mennyiségét. De nem feltétlen szükséges áztatni.

Sokan szeretik áztatni a babot, különösen a forró áztatási módszerrel, mert így a bab puhább lesz főzés után. Mások azért áztatják be a babot, hogy könnyebben emészthető legyen, és megakadályozzák a gázképződést.

Az ázatlan szárított bab oligoszacharidokat tartalmaz, amelyeket nehéz megemészteni – ugyanis a bab nem emészthető meg teljesen, amikor eléri a vékonybelet. Amikor a bab eléri a vastagbelet, a jó baktériumok lebontják, hogy tovább emésszék. Ez gáztermeléshez vezet.

Az áztatás segíthet eltávolítani néhány oligoszacharidot, és megkönnyíti a szervezet számára a bab lebontását, így kevésbé valószínű, hogy beindulna a gázképződés. Az éjszakai áztatás segíthet feloldani az oligoszacharidok 75-90%-át az áztatóvízben, amit az áztatás után kiönthetünk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !