Itt a gél, amely segíthet elkerülni a másnaposságot

Egy új tanulmányban olyan tejfehérjékből és nanorészecskékből álló gélt mutatnak be, amely segíthet elkerülni a másnaposságot – írja a ScienceAlert cikkére hivatkozva a 24.hu. Bár a fejlesztési folyamat még nagyon korai stádiumban van, az egereken végzett első kísérletek ígéretesen alakultak.

Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich munkatársa kollégáival olyan anyagot hozott létre, amely 30 perc alatt 40 százalékkal tudta csökkenteni a leitatott rágcsálók véralkoholszintjét.

Mezzenga szerint a gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át, ily módon nem keletkezik melléktermékként káros acetaldehid. Ez az anyag a felelős a másnaposság több tünetéért, így a hányingerért, a fejfájásért, a kiszáradásért, az arcpírért vagy éppen a megnövekedett pulzusszámért.

A gél létrehozásához a tej savóját használták fel. Az anyag több órán át forralva hosszú szálakat képez, amelyeket vastartalmú vegyületekkel elkeverve gélt lehet készíteni. Arany nanorészecskék és némi cukor hozzáadásával a készítmény még inkább elősegíti az enzimek működését.

A gél csak akkor működik, ha az alkohol még az emésztőrendszerben van. Ha már elérte a véráramot, a mérgező hatások elkerülhetetlenek.

A gél egyelőre nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól. Ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, sokat kell még dolgozniuk a kutatóknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !