Dobrev Klára: azt hazudják, hogy Orbán szegény ember, holott Európa leggazdagabb miniszterelnöke

Azt tekintem ellenzékinek, aki Orbán Viktor rendszerét akarja leváltani, mert aki az ellenzéket akarja leváltani, az erősíti Orbán rendszerét - jelentette ki Dobrev Klára szerdán Nagykanizsán.

A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listavezetője az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös utcafórumon azt mondta: a legfontosabb ellenzéki magatartás, hogy kezet nyújtunk mindenki felé. "A demokratikus ellenzék közössége mindig is színes volt: szociáldemokraták, liberálisok, zöldek, tisztességes jobboldaliak, mindenkinek helye van", mert Orbán rendszerét egy széles koalícióban lehet leváltani.

"Aki elüti a többiek kezét, és azt mondja, hogy senki más, csak én", és hogy nem kell ellenzéki együttműködés, "az vissza fogja állítani Orbán centrális erőterét". Június 9-én arról is szavazni kell, hogy Orbán rendszerét meg tudjuk-e buktatni - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mint kifejtette: szégyen az, ami ma az országban és a kormányon történik, alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, alig lehet megélni belőle, szégyen, ami az oktatásban, egészségügyben  zajlik. Gyalázat, ahogy a hatalmon lévők gondolkodnak erkölcsről, hazaszeretetről, mert ha egy fideszes bűnt követ el, akkor ők kimenekítik, mert nekik mindent szabad, elintézik, hogy ne kapjon büntetést.

Ezért kaphatott kegyelmet "az Orbán család barátja", K. Endre, Sulyok Tamás pedig "bűnöző", aki alkotmánybíróként is az osztrákokkal üzletelt. Erről szól Orbán kormányzása, hogy olyanokkal veszi körül magát, akik néma pártkatonák vagy zsarolható emberek - jegyezte meg Dobrev Klára.

A DK politikusa azzal folytatta: azt hazudják, hogy Orbán szegény ember, holott "Európa leggazdagabb miniszterelnöke", miközben Magyarországot az Európai Unió legszegényebb államává tette. Már csak a bolgárok élnek rosszabbul nálunk, Békésből pedig már sokan évek óta Romániába járnak dolgozni, mert ott magasabbak a fizetések és még az egészségügyben is rövidebbek a várólisták.

"Minden egyes választás Orbán Viktor rendszeréről szól", hogy buknia kell - emelte ki Dobrev Klára.

Hozzátette, hogy az önkormányzatokban kicsiben ugyanaz a fideszes világ uralkodik, valójában nem érdekli őket, hogy mi történik helyben az emberekkel. De miközben Orbán elveszi a pénzt a településektől, mégis vannak sikeres ellenzéki önkormányzatok, mint Pécs vagy Szombathely, ahol nem azzal dicsekszenek, hogy mennyi térkövet sikerült lerakni, hanem milyen eredményeket értek el bérlakásprogramban, az elesettek támogatásában.

"A miniszterelnök most az amerikai elnökválasztást akarja megnyerni", Brüsszelt akarja elfoglalni, állandóan háborúról beszél, de a magyar fizetésekről, a tisztességes nyugdíjakról, az egészségügy problémáinak megoldásáról egy szót sem szól - fejtegette Dobrev Klára.

Erős szociális Európára van szükség, nincs jólét az EU-n kívül, a szociáldemokraták és a zöldek koalíciójának ez a programja - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: "Orbán rendszerét az tartja életben, hogy csinált magának egy hazug választási törvényt", ezért csak úgy lehet leváltani, ha a választások előtt az ellenzék koalíciót köt. "Nem az a kérdés, hogy tetszik vagy nem, ez matematika", és így sikerült öt évvel ezelőtt is számos helyen meglepetésszerű győzelmet aratnia az ellenzéki pártoknak.

Vadai Ágnes, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje arról beszélt, hogy kétféle veszélyes politikus van ma a magyar politikában: az egyik azt mondja, hogy békepárti, de háborúra uszít, a másik pedig arról beszél, hogy "szeressük egymást", de ebbe "a szeretetkosárba" mégsem fér bele mindenki.    Az erőszakos politikai szeretetnek, a történelemhamisításnak és a facebookos verbális agressziónak is "divatja van", de a szociáldemokrata-zöld koalíció azt a politikát képviseli, hogy miként lehet élhetőbbé tenni az országot.

Úgy vélekedett: az, hogy a jelenlegi kormány újra akarja definiálni Magyarország helyzetét a NATO-ban, azt jelenti, hogy az Európai Unió után a NATO-ból is ki akarja vezetni az országot, és csatlakozni akar a keleti szövetségeseihez.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ válságról válságra billeg, amelynek a multinacionális cégek, a bankárok és az oligarchák profitéhsége az oka és okozója. Nem látják az embereket, csak a pénzt.

A magyar kormány "eltaposta, tűzzel-vassal irtja a szakszervezeteket", és ezzel a dolgozók érdekeit sérti. Tavaly Magyarországon 20 ezernél is több munkahelyi baleset történt, 62 ember vesztette életét, de a kormány nem szigorította, hanem leépítette a munkavédelmi jogszabályokat, ellenőrzéseket - vélekedett a szocialista politikus.

Hozzáfűzte azt is: 2010-ig több mint ezer munkavédelmi felügyelő volt Magyarországon, mára mindössze 300 maradt. "Eltakarítják a jogszabályokat a külföldi befektetők elől", nem védik meg a magyar munkavállalókat.

Horváth Jácint, az ellenzéki koalíció nagykanizsai polgármester-jelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy 2019-ben  a város önkormányzatában sikerült többséget szereznie az ellenzéki pártoknak, és meg tudták mutatni, hogy a város érdekében felül tudnak emelkedni a pártpolitikán. Ezt a munkát folytatni akarják, és olyan polgármestert szeretnének 18 év fideszes városvezetés után, aki le tud ülni e befektetőkkel is tárgyalni és érti a vállalkozók nyelvét. (MTI / Fotó: Vajda János)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !