Az új mozgósítási törvény miatt megváltozhatnak a határátlépés szabályai Ukrajnában

A kormány hamarosan megváltoztathatja a hadkötelesekre vonatkozó határátlépési szabályokat. Erről a Kárpáti Igaz Szó szerint az Ukrán Állami Határőrség szóvivője tett bejelentést. 

Andrij Demcsenko elmondta, a május 18-án életbe lépő új mozgósítási törvény nyomán vélhetőleg változtatásokat eszközölnek a határátlépés mostani rendjében, de részleteket nem árult el.

Találgatások szerint a leglényegesebb változás az lehet, hogy ezentúl csak aktualizált katonakönyvvel léphetik át a határt azok is, akiknek joguk van a hadiállapot ellenére is elhagyni az országot. Ilyenek például a háromgyermekes családapák.

Május 18-tól mindenkinek két hónapja lesz arra, hogy felkeresse a hadkiegészítő irodákat és aktualizálja a személyes adatait. A katonakönyvet minden hadköteles korú férfi köteles magánál tartani, azt az ellenőrzőpontoknál fel kell mutatni. Az adatok aktualizálása azonban magába foglalja a katonai-orvosi vizsgálatot is. Aki elmulasztja ezt megtenni, minimum 17 ezer hrivnyás bírságot kockáztat, ráadásul a toborzótisztek és a rendőrök akár erővel is bevihetik a hadkiegészítőbe azokat, akiknél nem lesz katonakönyv.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !