3+1 alapvető tipp, hogy tökéletes tésztát főzz!

A Street Kitchen összegyűjtött három kulcsfontosságú tippet, amelyek segítségével otthon is mesterszakácsok módjára készíthettek tökéletes tésztát. Íme a tökéletes tészta főzése 3+1 lépésben! 

1. Sózd bátran a főzővizet!

A tészta ízének megalapozása már a főzés pillanatában elkezdődik. Sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet a főzővíz ízesítésének, pedig ez döntő fontosságú lépés. A víznek olyan sós ízűnek kell lennie, mint a tenger vize. Ez általában 3 liter vízhez 1 evőkanál sót jelent. A tészta így magába szívja a sós ízt már főzés közben, ami mélyebb és gazdagabb ízvilágot eredményez a kész ételben.

2. Ne spórolj a vízzel!

Gyakori hiba, hogy túl kevés vízben próbáljuk megfőzni a tésztát. A tészta könnyen összetapadhat, ha nincs elég helye a vízben, hogy szabadon úszkáljon. A szakértők szerint 100 gramm tészta főzéséhez legalább 1 liter vízre van szükség. A bőséges vízmennyiség biztosítja, hogy a tészta egyenletesen és gyorsan főjön meg, így elkerülhető az összetapadás és a túlfőzés is.

3. A főzővízbe nem szükséges olaj

Sokak szerint a tészta főzővizéhez adott olaj megakadályozza az összetapadást, ám ez a gyakorlat sokkal inkább mítosz, mintsem hatékony megoldás. Az olaj hozzáadása a vízhez valójában kevésbé hatékony, mint gondolnánk, és több okból sem ajánlott.

Először is, az olaj a víz felszínén marad, így nem érintkezik közvetlenül a tésztával, amíg az nem emelkedik fel a víz tetejére. Emiatt az olaj hozzáadása nem nyújt valós segítséget az összetapadás elleni küzdelemben. Másodszor, ha az olaj a tészta felszínén marad, akkor az megakadályozhatja, hogy a mártás megfelelően tapadjon a tészta felületéhez. A tészta főzése során keletkező keményítő segít a mártás „megragadásában”, így a tészta és a mártás összekeverésekor gazdagabb és ízletesebb ételt kapunk. Az olaj használata ezt a folyamatot hátráltathatja, csökkentve ezzel a kész étel ízélményét.

Ezek az okok magyarázzák, miért nem szükséges, sőt miért nem is ajánlott olajat adni a tészta főzővizéhez. Ahelyett, hogy olajjal próbálnánk megelőzni az összetapadást, bízzunk a megfelelő főzési technikákban és használjunk bőven vizet, valamint ne feledkezzünk meg a tészta időnkénti kevergetéséről. Ezek a módszerek nemcsak hatékonyabbak, de hozzájárulnak a végül tálalt tésztaétel ízének és minőségének javításához is.

+1: A főzővíz aranyat ér

Sokan nem ismerik fel a főzővíz értékét, pedig ez az „aranylé” csodákat tehet a kész étellel. A tésztafőzés során keletkező, keményítőben gazdag víz kiválóan alkalmas a mártások sűrítésére és gazdagítására. Mielőtt leöntenénk a főzővizet, mindig tegyünk félre belőle egy pohárnyit. Amikor összekeverjük a tésztát a mártással, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy krémesebb állagot kapjunk.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !