200 ezer euróval károsítottak meg egy magyar céget, a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói azonosították a feltételezett elkövetőt

Rip deal néven ismerik azt a csalási módszert, amellyel 200 ezer euróval károsítottak meg egy magyar céget. A BRFK gazdaságvédelmi nyomozói azonosították a feltételezett elkövetőt, akit a nemzetközi elfogatóparancs alapján külföldön fogtak el.

Egy londoni székhelyű nemzetközi befektetési vállalat nevében ajánlottak 105 millió euró kölcsönt egy magyarországi ingatlanforgalmazó cég vezetőjének még 2019-ben. A kölcsönszerződés feltételeként azt kérték a magyar féltől, hogy 200 ezer euró bemutatásával igazolja fizetőképességét. A találkozót a magyar cég Pest megyei székhelyén szervezték meg 2019. december 2-án. A magát a nemzetközi vállalat igazgatójának kiadó férfi és ismeretlen társa a bemutatott bankjegykötegeket egy borítékba tették, amit lezártak, és mindkét fél aláírta. Miután így megállapították, hogy a magyar cég hitelképes, és megállapodtak, hogy a kölcsönszerződést a későbbiekben aláírják, a külföldiek távoztak, a lezárt borítékot pedig otthagyták. A trükk abban állt, hogy a 200 ezer eurós borítékot időközben észrevétlenül egy ugyanolyan, de a bankjegyek helyett méretre vágott papírlapokat tartalmazó borítékra cserélték, tehát a pénzt elvitték, és a papírlapokat hagyták ott, amivel mai árfolyamon számolva több mint 77 millió forinttal károsították meg áldozatukat.

A feljelentést követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett miatt indított nyomozást. A beszerzett adatok alapján, az Europollal és az Interpollal folytatott együttműködés eredményeként a gazdaságvédelmi nyomozók román állampolgárként azonosították a magát a befektetési vállalat vezetőjének kiadó férfit, aki ellen a bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki 2022 nyarán. A körözés alapján a 36 éves férfit az olasz rendőrség 2024. március 18-án fogta el, április 10-én Magyarországra hozták, a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, a bíróság pedig azóta elrendelte letartóztatását. A gyanúsított társa után tovább folyik a nyomozás.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !