Ukrajnában potenciálisan 5 millió férfit mozgósíthatnak

Ukrajnában potenciálisan 5 millió férfit mozgósíthatnak. Az ország legfelsőbb katonai és politikai vezetése szerint közülük nagyjából 500 ezret terveztek mozgósítani, ám ezzel kapcsolatban több ellentmondásos állítás született - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A háború előtt az országban körülbelül 10,5 millió hadköteles korú – 18 és 59 év közötti – férfi élt. Az adatok ugyanakkor csak becslések, mivel az utolsó népszámlálást 2001-ben végezték.

A texty.org adatai szerint jelenleg több mint 812 ezer férfi tartózkodik külföldön. A mozgósítási tartalékból kivonták a fogyatékkal élő férfiak számát is, ami több mint 1 millió fő. Továbbá ismert, hogy: 125 ezer férfi rokkant eltartójaként szerepel a nyilvántartásban, 123 ezeren többgyermekes apák. A Forbes szerint Ukrajnában 528 ezer férfi van felmentve a mozgósítás alól.

Továbbá a mozgósítási tartalékból körülbelül 107 ezer olyan embert vontak még ki, aki az oktatási szférában dolgozik:

  • tanárok és oktatók – 50 ezer férfi;
  • tudósok – 41 ezer férfi;
  • doktoranduszok – 16 ezer férfi.

Ezen túl több mint 400 ezer nappali tagozatos hallgató van számon tartva, akik ideiglenesen fel vannak mentve a katonai szolgálat alól.

Megszállt területeken további 570 ezer férfi él.

Az Európa Tanács adatai szerint az országban 26,6 ezer elítélt férfi van, viszont a többségük alkalmatlan a katonai szolgálatra.

Ettől az évtől Ukrajnában a sorkötelezettségi korhatár 25 év. Ez összesen körülbelül 1,68 millió 18 és 26 év közötti férfit jelent. A kiadvány becslései szerint a mozgósítási tartalékból több mint a felét – 707 ezer férfit – kell levonni, mert ők azok, akik a fent említett, felmentést élvező kategóriákba tartoznak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !