Több mint 100 ezer ukrán élhet Magyarországon

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője Ukrajna elnökének megbízásából munkalátogatásra Budapestre utazott. A kormányzó megbeszélést folytatott a magyarországi ukrán közösségek vezetőivel és az Ukrán Országos Önkormányzat képviselőivel – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A megyevezető Telegram-csatornáján közölte, hogy első ízben sikerült ilyen formátumban találkozni a Magyarországon élő ukrán közösség képviselőivel. Mikita emlékezetett arra, hogy 2021-ben ette kezdetét az együttműködés és a közös projektek megvalósítása. Mint megjegyezte, a teljes körű háború két éve alatt első sorban a ukrán menekültek megsegítésére összpontosítottak.

Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője szerint, több mint százezer ukrán menekült, munkavállaló és diák él Magyarországon.

Viktor Mikita emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök stratégiai feladatként jelölte meg: a háború miatt külföldre kényszerült polgárok visszatérésének elősegítését; az Ukrajnához, a kultúrához és a társadalomhoz való kötődésük megőrzését. Megjegyezte, hogy Kárpátalja, mint szomszédos régió az ukrán kormány képviselőivel, a magyarországi ukrán közösségek vezetőivel és a menekültekkel közösen megtesz mindent a nemzeti ügyek megvalósítása érdekében – olvasható a bejegyzésben.

A kormányzó háláját fejezte ki a magyarországi ukrán közösség képviselőinek a kezdeményezésért, az átfogó támogatásért és a közös fejlesztési irányért.

Grexa Liliána Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló közösségi oldalán a találkozóval kapcsolatban azt írta, hogy a megbeszélés kiemelt témája volt a magyarországi ukrán nemzetiség és az ukrán menekültek jelenlegi helyzete oktatási és hitéleti szempontból.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !