Soha nem fogtak még annyi gyorshajtót Magyarországon, mint tavaly

Rekordszámú és -összegű büntetéseket szabott ki tavaly a rendőrség gyorshajtás miatt – ez derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság által a 24.hu-nak megküldött adatokból.

A tájékoztatás szerint az objektív felelősség hatálya alá tartozó, a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt indult közigazgatási hatósági eljárások száma 2023-ban 701 ezer volt. Ennek keretében a kiszabott közigazgatási bírságok összege meghaladta a 26 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagban 1921 gyorshajtót fogott a rendőrség, és közel 72 millió forint büntetést szabtak ki rájuk. Az egy gyorshajtóra vetített átlagos büntetési tétel tavaly 37 388 forint volt.

Az ORFK a válaszát kiegészítette azzal, hogy a megállításos módszerrel végzett sebesség ellenőrzése során 42 595 esetben közigazgatási bírságot, 71 931 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki

A gyorshajtók kiszűrésére tavaly már 150 hordozható sebességmérő műszer, 134 telepített traffipax figyelte az autósokat, és duplájára, 87-re nőtt az úgynevezett traffiboxok száma. 2023-ban 47-tel kevesebb olyan halálos baleset történt, amelynek a kiváltó oka a sebességtúllépés volt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !