Majdnem vasúti balesethez vezetett a forgalmista figyelmetlensége: két vonat a nyílt pályán állt meg egymással szemben Selyp és Apc-Zagyvaszántó állomások között

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult ügyben a a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott. A mulasztást elkövető forgalmi szolgálattevő több évtizedes munkaviszonya alatt először vétett súlyos hibát, majd a balesetet is végül ő hárította el. 

A határozat szerint két olyan személyvonat közlekedett egy pályaszakaszon, melyek Apc-Zagyvaszántó állomáson keresztezték egymás útját. Az egyik szerelvény azonban késett, ezért a vasútállomás forgalmi szolgálattevője úgy ítélte meg, hogy inkább Selypen kellene bevárnia és elkerülnie egymást a két vonatnak, mivel az az állomás is több sínpárral rendelkezik.

Az egyik vonat egy perccel fél négy előtt – szabályos engedélykérést követően – kiindult az állomásról Selyp felé. Néhány másodperccel ezt követően azonban a gyanúsított is elengedte a másik vonatot a selypi vasútállomásról Apc irányába anélkül, hogy erre az előírások szerint előzetes engedélyt kapott volna.

A figyelmetlen forgalmi szolgálattevő hamar rájött, hogy hibázott, így még időben intézkedett az egymással szemben haladó szerelvények megállítása iránt. Az egyik vonat üzemi fékezéssel, a másik pedig gyorsfékezéssel állt meg a sínpályán, mintegy nyolcszáz méternyi távolságra egymással szemben.

A gyanúsított azzal, hogy a tőle elvárható körültekintést elmulasztotta, megszegte a vasúti közlekedés szabályait, egyben mások életét, illetve testi épségét is veszélynek tette ki. Az esemény következtében aznap hat személyszállító vonat részlegesen elmaradt, további öt összesen 232 percet késett, a vasút társaságnak pedig több mint 300.000 forint hálózat-hozzáférési díj kiesése keletkezett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !