Láncra vertek és napokig kínoztak egy debreceni férfit, aki 50 000 euróval tartozott két ukrán-magyar állampolgárnak

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elkövetőket és bűnsegédeiket súlyosabban minősülő emberrablás bűntettével, a bántalmazásban résztvevőket súlyos testi sértés bűntettével vádolja. 

A vádirat szerint a sértett 50 000 euróval tartozott két ukrán-magyar állampolgárnak, akik a férfit az egyik debreceni áruház parkolójába hívták.  Itt az egyikük odalépett hozzá és megfenyegette, hogy eltörik a lábát, ha nem adja át a mobiltelefonját és nem ül be az autójukba. A tettesek a férfit az idősebb segítőjük házába szállították, útközben erőszakkal elvették az okmányait. A segítőjük házában lakott a férfi két felnőtt fia és lánya is, akik tudtak a bűncselekményről, és abban mindhárman segítették az elkövetőket.

A tettesek a sértettet a ház udvarán található garázsba vitték, ahol a fiatalabb elkövető ököllel, egy bottal és a lány által átadott fém baseball ütővel is bántalmazta. A férfi emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ezután elrablói a lábánál egy lánccal kikötözték a debreceni férfit, akit napokon keresztül fogva tartottak, közben a tartozása megadását követelték tőle. Megfenyegették, hogy ha szökni próbál, őt és a családját is megölik. A férfi őrzéséről és ellátásáról a két gyermek gondoskodott. A sértett nem merte a láncot kifeszíteni és elszökni, mert félt a fenyegetéstől és az udvaron tartott harci kutyától.

Két nap múlva az elkövetők a férfit elvitték egy ismerőséhez, akitől többször is kölcsönkért, összesen 700 000 forintot, amit nyomban átváltottak euróra. A férfi a rokonaitól is próbált pénzt kérni, de ők nem voltak otthon, ezért elrablói visszavitték a férfit a házba és ismét láncra kötötték.

Pár nap múlva az  elkövetők  megint elvitték egy barátjához, akitől pénzt kért kölcsön. A férfi a barátjának jelezte, hogy bajban van, ezért amikor másnap elmentek a kölcsönkért pénz átvételének helyére, a férfi beült a barátja kocsijába és elhajtottak. 

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, míg a segítő apát és gyermekeit a rendőrség őrizetbe vette, az eset óta letartóztatásban vannak.


A főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék az eljárást a két tettes távollétében folytassa le. Az ügyészség  indítványozta továbbá, hogy amennyiben a bűnsegédek beismerik a bűncselekmény elkövetését, úgy a bíróság az apát 7 év, gyermekeit 5 év fegyházbüntetésre ítélje, továbbá 7, illetve 5 évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, a bántalmazás és fogvatartás eszközeit pedig kobozza el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !