Különleges egységet hozhatnak létre a mozgósítás elől kibúvók felkutatására Ukrajnában?

Ukrajnában az új mozgósítási törvény elfogadása után többen arról kezdtek beszélni, elképzelhető, hogy aktívabban bevonják a rendőrséget a mozgósítás alól kibúvók keresésébe, írja a TSN. Ugyanakkor ezt az elnöki hivatalban cáfolták.

A Kárpáti Igaz Szó szerint a feltételezés onnan indult, hogy az utóbbi időben a közösségi médiában egyre többen beszélnek a mozgósítás szigorításáról. Egyes Telegram-csatornákon megjelent hírek szerint a rendvédelmi szervek arról egyeztetnek, hogy egy olyan „különleges egységet” hoznak létre, amely a mozgósítás alól kibúvók felkutatásával és a toborzóközpontokba való szállításával foglalkozna.

A TSN arról számolt be, hogy a rendőrségen belül jelenleg zajlanak megbeszélések azzal kapcsolatban, hogyan segíthetnék a toborzóközpontok munkáját, ám hozzátették, „a rendőrség nem állít ki behívókat, és habár bevonódnak a mozgósítás alól kibúvók keresésébe, azt nem egy külön erre létrehozott egység által teszik, ilyenről egyelőre nincs szó.”

Rosztyiszlav Kravec ügyvéd a híresztelésekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „Úgy gondolom, zsákutca ilyen erőfeszítéseket és költségeket fordítani erre. Az állam ezzel igyekszik demonstrálni represszív apparátusának létezését, amelyen keresztül a mozgósítást szeretnék végrehajtani. Ám ez csak ronthatja a helyzetet. Egy külön egység létrehozása nem fog javítani a mozgósításon, és azon, hogy még többen legyenek katonai nyilvántartásba véve. Ez csak újra növeli a társadalmi feszültséget”.

Az ügyvéd hozzátette, véleménye szerint a rendőrség globális bevonása a mozgósítás alól kibúvók keresésébe árthat a többi, súlyosabb bűncselekmény felderítésének.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !