Film készült a kárpátaljai magyarság megpróbáltatásairól

„30+5 – a megpróbáltatások kora” címmel készítettek dokumentumfilmet az MTVA kárpátaljai tudósítói, valamint a TV21 Ungvár munkatársai a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincötödik évfordulója alkalmából – számolt be a Magyar Nemzet.

"Az elmúlt öt évben annyi rossz dolog érte a kárpátaljai magyarságot, hogy ember maradjon a talpán aki ezt túl tudta volna élni" – mondta a lap érdeklődésére K. Debreceni Mihály, a film rendezője, kárpátaljai magyar televíziós újságíró.

A film a 2019 és 2024 közötti időszakot mutatja be, annak minden nehézségével és megpróbáltatásaival.

"A helyi magyarság mégis megmaradt, korábban túlélték a málenkij robotot, a több évtizedes kommunizmust, a 90-es évek kaotikus nincstelen banditavilágát, majd utána jött a Covid és a háború. És a kárpátaljai magyarság ennek ellenére is meg akar maradni" – mondta a rendező.

A dokumentumfilm bemutatja azt is, hogy a közösséget ért korábbi atrocitások ellenére, a magyar szövetség mennyi mindennel segített például a koronavírus-járvány idején.

De szó van a háború kitörését követő időszakról is, amikor a magyar közösség összefogott, latba vetette kapcsolatrendszerét, hogy segíteni tudjon a Kárpátaljára érkező belső menekülteken: akiknek szállást és étkezést biztosított az intézményeiben.

"Az a filmnek a mondanivalója, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, mert a filmben bemutatjuk azokat a dolgokat, amelyek negatívan érintették az elmúlt öt évben a kárpátaljai magyarságot. Házkutatások, hatósági vegzálások, amikor viszont jött a baj és például oltást kellett szerezni a lakosságnak vagy elhelyezni a belső ukrán menekülteket, akkor bizony a kárpátaljai magyarok odatették magukat és nagyon komolyan segítették a belső ukrajnai bajbajutottakat, akik földönfutókká váltak vagy háborús sérüléseket szenvedtek" – mondta K. Debreceni Mihály. Ezt a segítséget pedig még az ukránok is elismerték, tette hozzá az újságíró.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !