Elutasította a bíróság a kegyelmi ügyben keletkezett iratok kiadását

A bíróság elutasította a keresetet abban a polgári perben, amelyben a felperes az úgynevezett kegyelmi ügy iratainak kiadását kérte - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben pénteken.

A felperes magánszemély a közérdekű adat kiadása érdekében indított perben azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy kötelezze az alperest a kegyelmi ügyben keletkezett valamennyi irat kiadására.

A döntés indokolása szerint az ügyben vizsgált kegyelmi eljárás a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, amely pedig kizárja a kegyelmi eljárások során keletkező iratok nyilvánosságát. A Kúria hasonló ügyekben hozott precedensértékű ítéleteiben is azt állapította meg, hogy a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok.

A jelen ügyben benyújtott kereset olyan, meghatározott személyhez köthető iratok kiadására irányult, amelyek kizárólag az érintett személy bűnügyi személyes adatait tartalmazzák, azok pedig nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok, tehát nyilvánosságra hozatalukat a törvény széles körű társadalmi érdeklődés mellett sem teszi lehetővé - közölte a Fővárosi Törvényszék.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !