Eltiltatná a kutyatartástól az ügyészség a vecsési férfit, aki beteg kutyáját az erdő szélén hagyta elpusztulni

Bírósági ítélettel tiltatná el a jövőre nézve az ebtartástól a Pest Vármegyei Főügyészség azt – az állatkínzás miatt már elítélt - férfit, aki beteg kutyáját az erdő szélén hagyta elpusztulni, további négy kutyáját pedig méltatlan körülmények között tartotta.

Az állatok gondoskodást, védelmet, szeretet igényelnek, minden embernek felelősséggel kell állatot tartania. Ez nem csak a bántó, kártékony és agresszív cselekedetek elkerülését jelenti, hanem az állatok jólétének a biztosítását is. Ez legalább annyira erkölcsi, mint jogi felelősség. Ha ezzel ellentétesen az állat tartására méltatlan körülmények között, annak szenvedését, akár elpusztulását okozva kerül sor, akkor az elkövető a megbüntetése mellett eltiltható attól, hogy a jövőben állatot tartson.

Az ügyészség által beperelt férfi vecsési háza udvarán több kuvasz jellegű kutyát is tartott. 2023 szeptemberében az egyik idősebb kutya beteg lett, fájdalmai miatt rendszeresen vonyított, azonban a férfi nem vitte el orvoshoz. Végül három nap után a szomszédok kihívták az állatvédőket. Az állatvédők felajánlották, hogy elviszik a beteg állatot az orvoshoz, de a férfi nem egyezett bele, azt mondta a kutya már meggyógyult. Ezt követően még aznap kivitte a beteg állatot a Felsőpakony határában lévő erdőhöz, ahol a kutyát a sorsára hagyta. 

A haldokló kutyát egy állatvédő alapítvány önkéntesei megtalálták, majd orvoshoz vitték, azonban mivel krónikus veseelégtelenségben szenvedett, gyógyítani nem lehetett, így elaltatták.

Az elpusztult kutyán kívül a férfi négy másik kuvasz jellegű kutyát is tartott, amelyek közül két szuka vemhes volt. A nagytestű kutyák egy rendkívül szűk, 110 cm széles és 14 méter hosszú részen voltak leválasztva. A kutyák tartási körülményei nem feleltek meg az állatvédelmi törvényben előírtaknak, olyan szűk helyen éltek, ami a tartásukra alkalmatlan volt. Továbbá megállapításra került az is, hogy egyik kutya sem rendelkezett sem oltással, sem chippel, állatorvos nem járt náluk soha.

A négy kutya végül állatvédők birtokába és gondozásába került, viszont az egyik eb rossz egészségi állapota miatt közvetlenül a szállítás során elpusztult.

A fentiek miatt a férfit a Monori Járásbíróság állatkínzás vétsége miatt jogerősen elítélte, azonban azért, hogy a férfinek ne legyen lehetősége újra kutyát tartania, a Pest Vármegyei Főügyészség állatvédelmi keresetet nyújtott be a bíróságra a kutyatartástól való eltiltása iránt.

Az ügyészség keresetéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !