A szombathelyi börtönből követett el csalást négy cellatárs

Elítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a négy cellatársat, aki a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönbüntetését töltve telefonon keresztül csalt ki pénzt sértettektől - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn a birosag.hu oldalon.

Azt írták, a bűncselekmény harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottja cellatárs volt, és a csalást a börtönön kívülről két további ember is segítette. A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.

Mint írták, 2020 október elején a harmad- és a negyedrendű vádlott az ország különböző településein élő embereket azzal hívtak fel, hogy egy telefonszolgáltató sorsolásán pénzt nyertek, de annak átvételéhez banki tranzakciót kell végrehajtaniuk. A sértetteket rávették, hogy pénzt töltsenek fel egy megadott mobiltelefonszámra.

A hatod- és a harmadrendű vádlott egy idős nőt becsapott azzal, hogy mosógépet és egymillió forintot nyert. A nő az utasításaik szerint többször töltött fel pénzt a megadott mobilra és utalt pénzt az elsőrendű vádlott számlájára - ismertette a törvényszék.

Az elsőrendű vádlott a csalássorozat révén összesen 1 090 000 forint utalást kapott. Ebből többször is feltöltötte társai mobilegyenlegét 680 000 forint értékben, 50 000 forint közreműködési díjat megtartott magának, 360 000 forintot pedig átadott a másodrendű vádlottnak. A nő ezt továbbutalta a börtönben lévő harmad- és hatodrendű vádlott családtagjainak, akik átutalták a pénzt fogvatartotti számlákra.

Az ötödrendű vádlott a telefonhívások lebonyolításában nem vett részt, de a cselekmények elkövetéséhez használt mobiltelefonok és SIM-kártyák saját holmija közötti rejtegetésével segítette társait, amiért tőlük élelmiszert és egyéb használati cikkeket kapott.

A Nagykanizsai Járásbíróság az első- és a másodrendű vádlottakat bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Az elsőrendű vádlottat mint visszaesőt 1 év börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg társát 260 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A harmad-, negyed és hatodrendű vádlottakat társtettesi, ötödrendű társukat pedig bűnsegédi minőségben mondta ki bűnösnek folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és 3 rendbeli csalás vétségében a bíróság.

A többszörösen visszaeső harmadrendű vádlottat 1 év 10 hónap, a negyedrendűt mint visszaesőt 1 év 6 hónap, a különös visszaesőnek számító ötödrendű társukat 1 év börtönbüntetésre ítélte.

A szintén többszörös visszaeső hatodrendű vádlott 2 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős - tudatta a törvényszék.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !