Több millió forint értékben tulajdonított el vasúti kábeleket társaival egy férfi

Éjszakai akciót indított egy telephelyen a gyanúsított. Társaival több száz méternyi értékes kábelt tulajdonított el. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a terheltet, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság jelentős értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt indított eljárást.

Két társával a gyanúsított 2024. február 21-én felfigyelt arra, hogy egy kerítéssel körbekerített telephelyen nagy mennyiségű, dobokra feltekert földkábel található. Aznap este társaival a terhelt autóval jelent meg a telephelyen azért, hogy a korábban látott vasúti rézkábeleket eltulajdonítsák. Miután rongálás útján bejutottak az ingatlanra, több vasúti kábelt fejtettek le és daraboltak fel, majd azokat az érkezésükhöz használt kocsin kívül egy a helyszínen parkoló tehergépkocsi platójára pakolták. Azokat a lefejtett kábeleket, amelyeket nem tudtak feldarabolni, a helyszínen hagyták. Közben az egyik férfi a telephely kameráját leszerelte és a gyanúsítottak azt is magukkal vitték. Ezt követően egy homokbányához mentek, ahol a kábelekről leégették a műanyag burkolatot és a fennmaradó rézkábeleket - több körben - elszállították egy ingatlan udvarára. 2024. február 22-én a rendőrség emberei az ingatlanon – más ügy miatt – intézkedtek, amikor felfigyeltek a felhalmozott rézvezetékekre, és a helyszínt biztosították. Időközben a sértett is feljelentést tett az ügyben.

A gyanúsítottak által eltulajdonított speciális vasúti kábelek értéke 20 millió forint, a tehergépkocsi értéke 2 millió forint, az elvitt kamera értéke megállapítás alatt van. A lefejtett és a helyszínen hagyott kábelek megrongálásával 2 millió forint kárt okoztak, mivel az használhatatlanná vált.

Figyelemmel az előéletére, illetve arra, hogy magát bűncselekmények elkövetéséből tartja fenn, szabadlábon hagyása esetén nagy az esélye annak, hogy a gyanúsított újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el. Továbbá fennáll vele szemben a bizonyítás veszélyeztetése, ezért az ügyészi indítvány szerint vele szemben a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. március 29-ig.

A döntést az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vette, így a végzés végleges és végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !