Terrorfenyegetést és lefejezős videókat kaptak párizsi középiskolák

Terrorfenyegetést és lefejezésekről készült felvételeket kapott legalább harminc középiskola Párizsban az intézmények digitális felületein keresztül - közölték francia rendőrségi források.

Az oktatási minisztérium pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a "sokkoló" képeket.

A robbantásos merényletet bejelentő üzenetet legalább öt középiskolába küldték el szerda este és csütörtökre virradó éjszaka egy rendőrségi forrás szerint.

"Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail címét, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék" - tette hozzá a forrás.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére az oktatási minisztérium közölte: legalább harminc iskola érintett a főváros körüli Ile-de-France régióban, "fenyegetésekkel, terrorizmusdicsőítésekkel és felbujtásokkal, valamint más súlyos bűncselekményekkel".

Az Ile-de-France régió bejelentette, hogy feljelentést tett a párizsi kiberügyészségen iszlamista merényletfenyegetés miatt. A régió jobboldali elnöke, Valérie Pécresse elítélte a "rendkívül súlyos incidenseket".

Az oktatási tárca - amely szintén elítélte "a súlyos fenyegetéseket" - jelezte, hogy a nyomozati szervek dolgoznak az elkövető vagy az elkövetők azonosításán.

Az ügyben a bűnügyi rendőrségi indított eljárást, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik a kibertámadással.

Közben Újabb francia iskolák kaptak terrorfenyegetést péntek este és szombatra virradóra, ezúttal az ország északi részében, az intézmények digitális felületein keresztül - tudta meg az AFP hírügynökség rendőrségi és közigazgatási forrásokból.

"Hétfőn 122 iskola fog felrobbanni" - olvasható abban az üzenetben, amelyet egy lille-i középiskola diákjai szüleinek küldtek. Az üzenet szerzője azzal is fenyegetőzött, hogy megtámadják a Vincent Bolloré milliárdos üzletember tulajdonában lévő CNews hírtelevíziót.

Amiens oktatási hatósága szerint a körzetben "több iskola digitális felületét is feltörték". A lille-i középiskolának küldött üzenethez hasonlóan az amiens-i iskolák által kapott üzenet is több intézményt említ - tette hozzá az oktatási hatóság az AFP-nek nyilatkozva.

"Azt hiszik, hogy névtelenek maradhatnak, de mi levadásszuk őket. Azt hiszik, hogy biztonságban vannak, de mi megbüntetjük őket. Az elmúlt hónapokban elküldött hasonló fenyegetések több tucat elkövetője ellen már eljárás indult" - mondta Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az iskolák biztonságáról rendezett tárcaközi értekezlet után.

November közepéig a kormány nyolcszáz hamis bombariadót számolt össze egy korábbi fenyegetéssorozat után. A hamis riasztások száma azután nőtt meg, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !