Összevesztek a rabok a zenetévén a szombathelyi börtönben, a verekedésbe egyikük belehalt

A Szombathelyi Törvényszék halált okozó testi sértés bűntette miatt - és egy korábbi, bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatti ügyéből eredő próbára bocsátást megszüntetve - halmazati büntetésül, mint visszaesőt 5 év 6 hónap börtönre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Elrendelte továbbá egy korábbi ítélettel kiszabott, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt kiszabott 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésének utólagos végrehajtását. Ezen túlmenően kötelezte a bíróság a vádlottat a több mint 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésre. 

A tényállás szerint a vádlott, a sértett és négy fogvatartott tanú a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában töltötték szabadságvesztés büntetésüket. A vádlott és a sértett között ismét szóváltás alakult ki amiatt, hogy a vádlott még ébresztő előtt bekapcsolta a televíziót és nézte az egyik zencsatorna adását. Ekkor még a 171 cm magas, 57 kg súlyú vádlott az ágyán ült, míg a 180 cm magas, mintegy 85 kg súlyú sértett pedig az asztalnál ülve reggelizett. A vádlott a vita közben hirtelen felállt, emiatt a sértett is felugrott, egymás felé indultak, majd dulakodni kezdtek. Dulakodás közben a sértett megütötte a vádlott fejét, aki úgynevezett fojtófogással a bal könyökhajlatába befogta a sértett nyakát, a törzséhez szorította, a jobb kezével pedig két-három alkalommal megütötte a fejét. Mialatt a vádlott a sértett nyakát szorította, a zárka jobb oldalán lévő két ágy között a földre zuhantak, eközben nekiestek az ott elhelyezett ruhaszárító állványnak, ami összecsuklott, a sértett pedig a fejét beverte az ágy vasába.

A vádlott és a sértett a földön fekve is kölcsönösen bántalmazta egymást. Amikor a sértett felülre került, az egyik kezével a vádlott szemét nyomta, a másik kezével szorongatta a nyakát, illetve a nemi szervét szorította. A vádlott ekkor segítségért kiabált, és kérte a sértettet, hogy ne nyomja ki a szemét. Az egyik tanú felszólította a sértettet, hogy hagyja abba a vádlott bántalmazását, megfogta a sértett kezét és elhúzta a vádlott szeméről. Ezután a sértett elengedte a vádlottat, aki a tanú ágyára ült. A sértett megnézte magát a tükörben, amikor látta, hogy milyen sérülések vannak a fején, további két-három alkalommal arcul ütötte a vádlottat. Rövid idővel később, a sértettet és az egyik tanút a felügyelők kiengedték a folyosóra, mert dolgozni indultak. A sértett a folyosón történt várakozás közben megtántorodott és arccal a földre esett.

A sértett a vádlott általi bántalmazás következtében többszörös sérüléseket szenvedett el, a nyaki gerincvelőben zúzódások, bevérzések keletkeztek. A sérülések közül a testfelszíni sérülések kis erejű erőbehatásoktól, míg a nyaki gerinc sérülései közepes erejű, illetve a közepes erőt meghaladó, de a nagy erőt el nem érő erőbehatástól származtak.

A sértettet aznap kórházba szállították, ahol később elhalálozott. A sértett halálának közvetlen oka légzési és keringési elégtelenség. A sértett vádlott általi bántalmazása során elszenvedett egyes sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A vádlott együttesen, illetve külön-külön is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !