„Ne félj, nem fog fájni!” - Minden előzetes ok nélkül mellkason szúrta barátját egy férfi Sümegen

A vádlott és a sértett évek óta barátok voltak. 2021. december 24-én a sértett sümegi otthonában együtt italoztak, zenét hallgattak, beszélgettek. Este 10 óra körül már mindkét férfi ittas volt, amikor a vádlott kiment a fürdőszobába, majd visszafelé a konyhaasztalról magához vett egy konyhakést, odalépett az ágynál álló sértetthez, és minden előzetes ok nélkül azzal, hogy „Ne félj, nem fog fájni!”, nagy erővel mellkason szúrta. A sértett az ágyra esett, eszméletét vesztette. A vádlott segítségnyújtás nélkül a helyszínről távozott. Miután a sértett magához tért, nagy fájdalmai és légzési nehézségei miatt próbálta telefonon felhívni a testvérét, aki nem fogadta a hívását. Mivel állapota rosszabbodott, éjjel 2 óra körül testvérének Messengeren egy videót küldött a vérző mellkasáról, és közölte vele azt is, hogy megkéselték. A testvér az üzenet alapján értesítette a rendőrséget és a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították. A sértett sérülése életveszélyes sérülés volt, amely orvosi beavatkozás nélkül halálos eredményre vezetett volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügyész a vádlott terhére, a kiszabott szabadságvesztés és közügyektől eltiltás súlyosítása végett; a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla 2024. március 13-án meghozott végzésével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú eljárás során módosított, csak a büntetés enyhítése iránt fenntartott védői fellebbezés folytán az ítélőtáblának csak az elsőfokú ítélet büntetés kiszabása helytállóságáról kellett határoznia. A másodfokú bíróság megállapította, hogy a törvényszék abban tévedett, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte volna el az emberölés kísérletét. Az alkalmazott 13 cm pengehosszúságú késből és a sértett célzott testtájékából (a bal felső mellkas) következően a vádlott a sértett élete kioltását egyenes szándékkal kívánta. Ettől függetlenül azonban a kiszabott szabadságvesztés büntetés mértékével az ítélőtábla egyetértett. Az emberölésre irányadó büntetési tételkeret öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés büntetés, melynek középmértéke tíz év. A középmértéket el nem érő kiszabott büntetés amiatt volt törvényes, mert ebben az esetben az enyhítő körülmények túlsúlyban voltak. A vádlott cselekménye kísérleti szakban maradt, a cselekmény elkövetését már az elsőfokú eljárás során részben beismerte. A másodfokú eljárás során pedig részletes, a bűnösségre is kiterjedő beismerő nyilatkozatot nyújtott be. Ebben az elkövetést megbánta, a sértettől bocsánatot kért, illetve a sértett bűncselekmény folytán keletkezett kárát megtérítette. A vádlott megbánását mutatta az is, hogy az elkövetést követően öngyilkosságot kísérelt meg. Figyelembe kellett venni, hogy a vádlott már mintegy 2 éve állt a büntetőeljárás hatálya alatt, ezt az időtartamot letartóztatásban töltötte. Mindezekre figyelemmel a 7 éves, börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetés arányban áll a vádlott társadalomra veszélyességével.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !