Módosítaná az iskolai igazolások szabályait a kormány

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke már február közepén utalt arra, hogy az igazolások ügyében változtatásra készül a kormány, most azonban úgy néz ki, hogy szerdán már a parlament elé kerülhet "a  belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelyben az iskola igazolások kiadásának szabályait is módosítaná a kormány. Az új szabály szerint az igazolást a jövőben az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül továbbítania kellene majd a gyerek oktatási intézményének is - írta az ATV.

Havasi Katalin már február közepén azt mondta, hogy az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethetne az iskolai igazolások kiadásának, és a két elektronikus rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást. A portál azt is megjegyezte, hogy a gyerekorvosok munkaidejének több mint a fele az iskola hiányzások miatti igazolások kiállítására megy el, miközben sokszor semmilyen orvosi ellátásra nincs szükség. 

Az orvosszakmai szervezetek már évek óta küzdenek azért, hogy az intézmények fogadják el a szülői igazolásokat betegség esetén is, azonban az iskolák nehezen mozdulnak el ebbe az irányba. A friss törvénytervezet azonban csak az orvosokra pakolna még több adminisztrációs terhet - írják. 

A gyermekorvosok már évek óta jelzik, hogy hátráltatja a betegellátást az, ha az adminisztrációs elvárások miatt kell kiállítaniuk orvosi igazolásokat. Eközben az intézményvezetők nehezményezik, hogy a mostani jogszabályok mellett nem tudják a gyermek hiányzását elfogadni, ha nincs orvosi igazolás. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tavaly március 14-én szakmai állásfoglalást adott ki az igazolások elfogadásának problémáiról, amiben nagyon hasonló pontokat fogalmaztak meg.

Póta Gyórgy házi gyermekorvos a Népszavának azt mondta, hogy "ez nem old meg semmit, újabb plusz adminisztrációs teher." Szerinte a tervezetben jelzett módosítás kifejezetten időrabló, és nehezíti az orvosok dolgát. Azt is elmondta, szerinte a könnyítést azt jelentené, ha nem kellene az orvosnak vizsgálatot végeznie olyan esetekben, amikor a szülő is el tudja dönteni, hogy a gyereke mehet-e iskolába. "A mi eredeti javaslatunk az volt, hogy csak a betegség meglétének tényét vezessük fel az E-térbe, hogy a tanár felé igazolja, a gyerek orvosi okból van otthon és nem azért, mert lóg” - tette hozzá. 

A törvényjavaslat szerint a KRÉTA rendszerébe az EESZT-n keresztül feltöltött igazolás tartalmazná a gyerek egészségügyi adatait is az igazolt időszak dátuma mellett. 

"Az EESZT működtetője biztosítja, hogy az elektronikus igazolást az igazolás kiállítására köteles orvos úgy továbbítsa, hogy az adat kizárólag az igazolást kiállító egészségügyi szolgáltató és a gyermek vagy tanuló nevelési, oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény számára váljon megismerhetővé” – áll a javaslatban. Az intézménynek pedig azt kell biztosítania, hogy az elektronikus igazolást a „tanulmányi rendszerhez hozzáféréssel rendelkező gyerek, tanuló, szülő” is megismerhesse.

A törvénnyel enyhítenék az EESZT adatvédelmi szabályait azzal, hogy egy központi call-center munkatársai is kezelhetnének betegadatokat a szakrendelői időpontfoglalások esetén. A tervezet részletes vitájára csak a honvédelmi és rendészeti bizottságot jelölték ki.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !