Kilenc másodperc figyelmetlenség - ennyi kellett ahhoz, hogy halálra gázolja a nagymamát és unokáját egy kamionsofőr az M0-áson

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfival szemben, aki 2023 januárjában, az M0-ás autóúton, a teherautóval figyelmetlenségből átlépte a záróvonalat, és nem vette időben észre a leállósávban álló autó mellett tartózkodó gyalogosokat. A balesetben az elgázolt nő és a gyermek is életét vesztette.

A vádirat szerint a vádlott 2023. január 8-án, az M0-ás autóúton közlekedett tehergépkocsival, az M3 autópálya irányából az M31 autópálya irányába. ugyanezen az útszakaszon, az elkövetővel azonos irányban haladt egy személygépkocsi, amely defekt miatt az autóút leállósávjában, a záróvonaltól kb. 0,6 méter távolságra megállt. A sofőr a járműben maradt, a másik két utas - egy nő és egy kiskorú gyermek - azonban kiszállt, és a defektes kerék mellett - részben a záróvonalat is érintve - guggoltak.

A vádlott közeledett a leállósávban veszteglő jármű felé, amelynek során azonban - mivel sávot akart váltani - nem előre, az úttestre figyelt, hanem huzamosabb időn át a bal oldali visszapillantó tükörbe nézett. A tervezett sávváltás és a visszapillantó tükör figyelése olyan mértékben elvonta a figyelmét, hogy az egyenes nyomvonalról letérve, a jármű jobbra tartva, a leállósáv irányába haladt, majd a záróvonalat is átlépte. A vádlott nem észlelte a záróvonal átlépését, ezért a jármű jobb oldalával mintegy 9 másodpercen keresztül haladt a leállósáv területén. A vádlott a leállósávban álló autótól már csak kb. 45 méter távolságra volt, amikor észlelte a gépkocsi mellett tartózkodó utasokat. A sofőr ekkor a tehergépkocsit balra kormányozta, a balesetet azonban már nem tudta elkerülni, a teherautó jobb elejével elütötte a gyalogosokat.

A baleset következtében a nő a helyszínen, a gyermek pedig a kórházba szállítását követően életét vesztette.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a tehergépkocsi vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltást indítványozott a vádiratban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !